Hemeroteca

Colla Pas Pla a l'Antiga
Colla Pas Pla a l
14/12/2017
*Al país que dorm a l'era hi ha polsim de fruites velles bicicletes entre sèquies arracades de cireres al país de les teulades hi ha besos d’aigua llimó arrapades a les cames parotets a dins del cor Al país que dorm a l'era Al País d’Olivera. Coratge. Obrint Pas. Balleu-ho tot!, parotets a dins del cor*

En la darrera Assemblea anual celebrada en passat setembre va quedar formada la junta directiva per: Virma Montagud Alemany, Presidenta. Ramón Marí Bohigues, Vicepresident 1er Enrique Grau Santaescolastica, Vicepresident 2on. Cristina Beltran i Reyes Pastos Más, Mestres. Mónica Marí Peris, Secretaria i Mariló Palau, Tresorera. Tots els càrrecs varen estar recolzats per unanimitat. Amb forces renovades la nova directiva continua amb la tasca de recuperar tradicions i donar-les a conèixer, per a tal fi el darrer 12 de novembre representarem la I Mostra de Vestits Balls i tradicions a l’auditori de Cullera.
La representació va ser magistralment conduïda per Na Virma Montagud Alemany i En Ramón Marí Bohigues. Presidenta i Vicepresident de l’Escola de danses Colla Pas Pla de Cullera.
Balladors, balladores i col·laboradors de l’EdD Colla Pas Pla de Cullera mostraren en viu una representació del que significa vestir-se a l’antiga en la societat valenciana del S.XVIII.
En aquesta mostra representarem en clau tradicional la vida, des del naixement, fins al vetlatori, passant pel casament. La mostra en viu de la indumentària, enriquida amb les explicacions versades alhora que a l’escenari eixien els balladors i balladores a l’escenari, fruit del rigorós treball de recopilació històrica sobre la qüestió fet per la nostra Presidenta. A més els assistents pogueren gaudir de la solemnitat del Bolero d’Algemesí, l’alegria de la Jota de Benigànim, l'elegància del Dotze i Ú de Canals, la vistositat del Copeo d’Ontinyent, la solemnitat del Vetlatori de la Llosa i la màxima escenificació de la valenciania amb les Valencianes d’Albal.
Volem agrair a totes les persones, representants d’entitats cíviques, Associacions Culturals i autoritats públiques que ens acompanyaren. Compartir la nostra passió amb un públic còmplice una experiència molt positiva per a tots nosaltres. Especial agraïment volem transmetre al Diari L’Expressió, pel seu suport i cobertura dels actes i esdeveniments que realitzem.
El pròxim 23 de desembre a la vesprada, a partir de les sis, eixirem al carrer per tal de ballar nadales a ritme de jota, encara que antigament les xiquetes i xiquets eixien el dia abans de nadal per demanar “l’aguinaldo”. Amb panderetes, simbomba i les postisses alegrarem amb ball i música els carrers de la nostra vila. Com tots els balls de carrer són oberts i participatius, anima’t i participa, aprén unes passades amb les més menudes de l’escola.
L’Escola de Danses Colla Pas Pla, és un grup jove, enguany hem celebrat el cinqué aniversari, al llarg dels darrers tres anys Susana Gómez Gandia ha sigut la nostra mestra danses, ens ha transmés la passió per les danses i el respecte a la tradició. Ella té la condició de balladora davant la vida, perquè no concep la seua vida fora d’aquest món. Va nàixer al si d’un grup de balls, i no recorda la primera vegada que puja a un escenari. Sa mare diu que quan tenia cinc anyets, però ella pensa que tota l’experiència i les vivències que es donen en aquest context han fet que ara seguisca sen balladora i també mestra de ball. Tot el que envolta aquest món afecta positivament a l’estil de ball d’u mateix, comenta amb els balladors i balladores. Els Mestres que he tingut, els companys i la gent que he conegut durant tots aquestos anys han influït en la balladora que sóc ara.
Preguntant-li per la seua opinió al voltant de la nostra escola i distintiu propi de la vila, Susana comenta que hem emprés la tasca de recuperació de tradicions amb un entusiasme que a pocs grups queda, fruit d'aquesta il·lusió i motivació es la recuperació i instauració de La Ronda a la Verge al sí de l'església dels Sants Joans de la nostra Vila i Les Nadales pels carrers de la vila. La lluita per mantenir la cultura valenciana ha estat una tasca dura per a molts dels grups més antics i això ha provocat cansament i desil·lusió desgraciadament. L’EdD Colla Pas Pla arranca amb aquest punt positiu de partida, amb ganes d’aprendre i millorar. Sou com esponges esperant embeure's de balls i coreografies, d’indumentària, d’història i de tradició.
El distintiu propi de Cullera és el típic de la Ribera, però amb un avantatge que pocs grups tenen, Cullera té una dansada autòctona i això li dóna, ja de per si, una riquesa cultural de la qual tots no poden presumir. Té un ritme ràpid i animós que convida a dansar. Fent el pas pla creuant per darrere, treta pròpia d’aquesta localitat, li dóna un aire especial que la resta no pot donar. Eixa és la gràcia de tindre balls propis, que ningú com la gent del mateix poble pot donar-li la gràcia que mereix. Continua dient Susana.
Des d’aquestes línies volem donar-te les gràcies Mestra per totes les vivències que hem compartit i ens han fet créixer com a balladores i balladors. Amb la mateixa il·lusió i motivació que hem compartit amb Susana Gómez Gandia comencem aquesta nova etapa amb Abel Mondéjar Sánchez, ballador des dels quinze anys. A Abel l’afició del ball té origen familiar, els seus avantpassats ho feien com s’ha fet sempre i com a moltes famílies és fa, ball espontani en festes i reunions, “burós” privats i a les cases en hivern, viure aquestes experiències amb les seues ties maternes i àvia paterna va fer que s’interessara per tot aquest món. Mestre de ball tradicional del grup de Danses de Castellar, La Sènia, Grup de Danses el Poblet de Godella i al grup de xiquets del Quadre de Balls Populars d’Alginet, es defineix com a purista i respectuós amb les diverses escoles, fidel a la tradició, arriba a Cullera amb molta il·lusió per tal de ser mestre al si de l’EdD Colla Pas Pla de Cullera. Abel des d'aquestes línees volem donar-te la benvingut a la família Pasplanera.
Vos convidem a totes i tots a gaudir amb les tradicions valencianes. Ara que ve Nadal i al llarg de tot l’any.
Segueix-nos, en YouTube https://www.youtube.com/user/pasplacullera i en FaceBook https://es-la.facebook.com/collapaspla.decullera/
Presencialment estem en la Nostra Seu ubicada en la Residencia dels Majors del Raval.
Gwendoline Moya i Cruz.
Responsable de premsa i relacions públiques de L’Escola de danses Colla Pas Pla de Cullera.