Hemeroteca

...I, de repent, Su.
...I, de repent, Su.
14/12/2017
I així va ser. De repent, Su. Em trobe sentada al costat d’una jove rossa, que ja coneixia d’haver-la vista a "saraus i dansaes" i per tot allò que ens havia contat el President. Ramón i ella tenien un lligam especial.

La va conéixer de ben xicoteta, i ja la va conéixer ballant i a sa mare cantant. Bo, com deia, em veig sentada al costat d’una jove molt ben pareguda a una roda de premsa preparada per tal de fer conéixer a tots la seua aplegada a la Colla. D’entrada, em sorprén: “Sap parlar en públic, es defén super bé.... m’agrada”. A la taula, 3 persones a les quals, precisament parlar per als demés, no els causava cap problema: Comencem bé.
A veure qué sabeu fer, va dir quan començà la classe... i repertori que li abocarem quasi de tirereta. A partir d’ahi, el ballar, el cantar, el sentir parlar “vallero”, que ens xocava molt, i el compartir taula, mantell i, fins i tot llit, es va convertir en quotidià i fàcil. Sorprenentment fàcil. Tan fàcil, que, de repent, pareixia que ens coneixiem de tota una vida, era una peça més d’aquest trencaclosques que és el folklore i que ara estava al lloc perfecte: amb nosaltres, amb els Pasplaners.
A l’Estil de la Ribera, tal i com ballen a Castelló, a l’Estil de Carlet!!!!!.... bbbbfffffff (cafreeees....), la volta tallada de Xàtiva i la Costera,.....
L’u, l’u i dos, l’u i dotze, el dotze i u, que no ne són tretze en cap dels dos casos, el fandango, la jota, la malaguenya, les Seguidilles, els vetlatoris, els boleros, la dansà, el minuet de la xàquera vella.....
Des de Benimodo, Algemesí i Corbera, de la Ribera, des de Benigànim de la Vall d’Albaida, des de Barxeta, Xàtiva, Canals i la Llosa de Ranes de la Costera, des de Tavernes de la Safor, des d’Albal de l’Horta Sud, des de Requena de la Plana d’Utiel, fins a Les Useres de Castelló, i Relleu, de la Marina Baixa, d’Alacant, hem descobert des de Cullera la geografia valenciana i multitut de comarques i formes diferents de ballar.... I el que és millor.... ens hem ensenyat que cada lloc té la seua propia característica posada al ball, i damunt, ara sabem el per qué.
Incansable, participativa, disposta, cabuda, propera, amiga, .... Incansable perqué sempre ens has trasmés que podem més, que tenim molt de potencial, que: “com jo veig que aneu traent-ho, pues jo cada vegada vaig fent més”. Participativa perque has fet teua cadascuna de les bogeries que sen’s ha passat pel cap, ja fóra un acte oficial com una quedada informal. Disposta perqué mai has dit que no a cap cosa que t’hem demanat i cabuda perqué quan tu “la pegues en algo”, fins que no ho tens, no pares (veges si hem ballat el Ball de Comptes per la de l’U de Tavernes o no l’hem ballat). Propera perqué has estat sempre al costat de tots en general i de cadascún en particular. I sobre tot, amiga. T’has fet amiga nostra; eres amigueta dels pasplaners i això hauria de ser suficient per a que estigues orgullosa d’haver compartit un poc de tu amb aquestos “bobets de Cullera”.
Amb tu hem deprés tot allò que he descrit abans, que no és poc. Ens hem fet fadrins i ara ja podem estar a les converses dels majors, a qualsevol dansà, sarao, festival, mostra o el que siga que sen’s presente i això ha passat amb tu. Gràcies per tot el que deixes ací ho aprofitarem molt. Ací tens ta casa al grup i quan vingues, pareixerà que mai te n’has anat. Per això:... i, per sempre, Su. Que el teu nou destí t’ompliga de felicitat, prosperitat i, sobre tot, de bons amics. Virma en nom propi i en el de la Colla Pas Pla.