Hemeroteca

El mestre Ripoll, l’última víctima
El mestre Ripoll, l’última víctima
14/12/2017
Cullera Laica reivindica a l’Ajuntament de València “un monument imponent” al mestre Ripoll, l’última víctima de la Inquisició.

En març de 2016 es va presentar a l’Ajuntament de València una sol·licitud signada per diversos col·lectius, entre ells l’associació Cullera Laica, per a erigir a la plaça del Mercat Central de València un monument en memòria de Gaietà Ripoll, el mestre d’escola que va ser executat a l’esmentada plaça en 1826 arran del procés inquisitorial que va obrir contra ell la Junta de Fe de l’Arquebisbat de València per no creure en els dogmes catòlics ni seguir els preceptes de la citada religió. A més de la proposta del monument, en el mateix escrit es sol?licitava la restitució de la placa retoladora que va haver en la plaça del mercat de Russafa des de 1906 fins la vinguda del franquisme.
En l’escrit de contestació, l’alcalde de València Joan Ribó agraïa atentament les iniciatives presentades per honrar la memòria del mestre Ripoll, anunciava la restitució de la plaça del mercat de Russafa (a fer-se efectiva en breu), i feia saber que eren moltes les sol·licituds per a instal·lar monuments d’homenatge als valencians i valencianes que van ser víctimes de la intolerància i de l’odi a la plaça del Mercat de València, fet pel qual l’Ajuntament estava plantejant-se la viabilitat de donar una solució que permeta retre’ls homenatge de manera conjunta.
Tot i que la Junta directiva de Cullera Laica entén l'argument de l’Ajuntament de València, el passat 21 de novembre, en compliment d’un acord de la Junta del mes anterior, l’Associació va dirigir una carta a l’alcalde Ribó agraint-li l’atenció rebuda i fent-li saber que ?sense detriment de la memòria de cap víctima de la intolerància religiosa o d’altre tipus? Cullera Laica entenia que “el mestre Ripoll té una significació especial, per ser la darrera víctima de la Inquisició (amb el nom de Junta de Fe) en tot el món, i en una data tan tardana com 1826”. Per tant, l’entitat pensa “que és de justícia que a la plaça del Mercat de València hi haja un monument imponent en memòria del mestre Ripoll, com té Giordano Bruno a Roma”, cremat en l’any 1600.
L’escrit de Cullera Laica acaba reconeixent les limitacions arquitectòniques que té la plaça del Mercat Central de València, però afegeix que hi ha idees artístiques “que podrien honrar molt dignament la memòria del mestre Ripoll sense detriment de la funcionalitat de la plaça”, i que vingut el cas, l’Associació transmetria a l’Ajuntament de València.