Actualitat Cullera

Entrevista a Francesca Ortiz, regidora de Serveis Socials de Cullera
Entrevista a Francesca Ortiz, regidora de Serveis Socials de Cullera
14/12/2017
Francesca Ortiz: “Volem ser el cor de Cullera i arribar a tot el poble”

Amb més de 30 anys d’experiència com a advocada, Francesca Ortiz està al capdavant dels Serveis Socials de Cullera en esta legislatura, en qualitat de regidora. I ha estat la responsable del nou Consell d’Igualtat, que ha organitzat recentment tota una Setmana en contra de la Violència de Gènere.
P: Francesca, portem ja més de mitja legislatura, quina valoració fa del treball en l’àrea de Serveis Socials?
R: La valoració és altament positiva. Estic totalment orgullosa del que hem fet, perquè quan vaig entrar em vaig trobar en uns Serveis Socials molt deficitaris; en una regidora de la dona totalment arcaica, decimonònica; la unitat de prevenció de conductes addictives treballava a un nivell molt elemental, i amb una residència que anaven a tancar. Hem aconseguit molt i crec que quan acabe la legislatura la nostra promesa electoral de que el primer són les persones, que anàvem a rescatar- les i que anàvem a aplegar a tot el poble, estarà complida en totes les meues àrees.
P: Des que va arribar al càrrec, de què se sent més orgullosa?
R: El Consell d’Igualtat és del que més orgullosa estic. Per qué calia fer un canvi en una societat en la qual tenim una violència de gènere que cada vegada comença en edats més joves. De fet, als últims casos de violència de gènere que vaig portar com advocada, ja vaig detectar que cada vegada els implicats eren joves amb una violència extrema. En eixe context el consell de la dóna no es podia limitar a donar premis i pintar quadres, demanava un canvi. Amb 30 anys treballant en víctimes de violència de gènere, sabia molt bé el que volia. En la violència de gènere, no hi ha una solució única, és com el càncer, que es treballa des de diferents àmbits de la medicina en busca de solucions. En el cas de la violència de gènere és igual, no hi ha formules màgiques, s’ha treballar des de diferents àmbits socials i s’han d’implicar els homes. De fet, en 2018 anem a intentar implicar els homes en la lluita contra esta xacra social.
P:  Però el Consell d ‘Igualtat és recent, com i qué va fer fins el moment de la seua constitució?
R:  Fins tindre el Consell d’Igualtat vaig enfocar les accions contra la violència masclista conforme entenia que s’havien d’abordar. Vaig fer una primera taula redona per diagnosticar qué estem fent malament i a partir d’aci començàrem a treballar en les treballadores socials, i en tallers amb xiquets per a treballar la prevenció en edats primerenques...Quan arriben dates sobre el dia de la dona i la igualtat, m’envien molta propaganda d’activitats per a celebrar la data però no vull per al meu poble alguna cosa que siga només consumir i comprar, que és molt fàcil, les activitats les vull pensades per a Cullera i diferents al que es fa en la resta del pobles, vull implicar a tots, canviar el punt de vista, treballar la prevenció... que el que fem siga efectiu. Per això, es va crear el Consell d’Igualtat , perquè en ell està representada tota la societat: centres escolars, guàrdia civil, policia... i és que estic convençuda de que si tota la societat s’implica, anem a aconseguir disminuir la violència de gènere. De fet, a Cullera. s’ha reduït. Tinc moltes esperances posades en el Consell d’Igualtat, si continua funcionament com ara; ja en la primera convocatòria van eixir totes les activitats de la setmana contra la violència de gènere, això vol dir que si la gent no es cansa aconseguirem grans coses. I espere que no es cansen perquè confie en el meu poble per al que estic treballant.
P. Francesca, havia comentat la situació que es va trobar en Serveis Socials, en començar la legislatura, però a hores d’ara quins són els recursos que hi ha?
R: Han passat de 10 a 22 treballadors, açò ens permet atendre a tot el poble, que les cites siguen més ràpides i poder atendre a totes les persones al detall. Hem dividit el poble en 4 zones de treball , i cadascuna té el seu treballador social, que a més d’atendre a les persones, i efectuar les visites corresponents, controla que les ajudes socials arriben i que la gent en fa ús, perquè no es pot permetre donar una ajuda per a la neteja i visitar la casa i trobar-se-la plena de panderoles quan hi ha menors. Si nosaltres ajudem en la neteja, la casa ha d’estar neta.
P: Quines són les necessitats que s’han detectat entre el veïnat?
R: Hi ha de tot tipus. Molta gent acudix perquè necessita els vals d’alimentació, en donem més que abans, però Serveis Socials som més que ajuda caritativa. Ací a totes les persones se les atén per igual. Donem vals d’alimentació, i ajudes per al lloguer, la llum... també tenim molta gent major que tenen problemes d’audició i paguem audiòfons, menors amb problemes bucals i els ajudem, però tenim serveis per a tota la població com per exemple l’ajuda psicològica.
P: Quines són les novetats per a 2018?
R: En la borsa de treball hi ha més pressupost, en 2018 tindrà 50.000 euros més, els interessats es podran apuntar a partir del 8 de gener. Hi ha 2 modificacions, una és que es faran contractacions de 4 mesos per arribar a les famílies que més ho necessiten, encara que en estiu se podran fer contractes més curts: i també s’ha modificat un article sobre la puntuació, per possibilitar l’accés a la mateixa borsa a les famílies que no són nombroses. Respecte a altres ajudes, per a 2018 es mantenen el servici de  menjador social, el conveni contra la pobresa energètica, el conveni en aigües de Cullera, tenim el programa de formació i assessorament, el programa d’emergència social, l’ajuda a domicili, (que s’incrementa en una persona més i que és fonamental perquè tenim una demanda enorme). Després el programa de la prevenció e inserció social, que inclou el control del absentisme escolar i el servei despertador que estem fent; el programa d’atenció a famílies desfavorides; els tallers d’inserció socio-laboral; el programa de visites judicials (en el Raval); l’atenció psicològica,  que és per a tota la població, no només per a famílies amb pocs recursos;  la ludoteca; el centre de dia; el TAPIS; el taller de ceràmica, que no es coneix molt i en el qual enguany a més col·labora la residencia municipal i que va molt bé per als majors que tenen artrosis, i també per a les dones que tenen càncer de mama i els han tallat el pit. També compten amb els programes de menjar a casa i major a casa, i si algun major vol que li fem els tràmits per anar a un balneari els ho facilitem, encara que este últim servei és el menys sol·licitat.
P: Respecte a l’aplicació de la Llei de la Dependència, ha hagut canvis?
R. Sí. La Llei de Dependència és fonamental, i cada vegada anem a més. El principal canvi és que ara la valoració es fa des d’ací, des dels Serveis Socials de l’Ajuntament.
P: Recentment ha impulsat un pla municipal d’ integració i convivència, pot ser molta gent es pregunte el per què?
R. Fins ara no tenien intermediadora intercultural, però ara ja sí i té moltes avantatges. És llicenciada en dret, especialitzada en dret d’estrangeria, i la seua tasca és fonamental per acompanyar i ajudar als nouvinguts a trobar una feina o buscar-la, llogar una casa, o anar al metge...coses del dia a dia que de vegades són difícils per no entendre la llengua. A més, el que volem en este pla és que gent que està ací s’integre, que és el que no estem aconseguint fins ara: que els immigrants participen en Ampes, que s’apunten en l’oferta esportiva, que vinguen a xerrades, reunions, que participen en les festes, perquè si no ho aconseguim, sempre tindrem un  nucli de marginalitat. I d’altra banda, volem fer  vore als ciutadans que els immigrants no són l’enemic, que la majoria venent fugint d’unes necessitats molt precàries, de guerres, etc.
P: Respecte del Pressupost Municipal de 2018, com ho van a notar les diferents associacions locals?
R. Estem contents, perquè s’ha incrementat i això ens va a permetre fer moltes coses més. Açò em fa sentir optimista i en moltes ganes de seguir treballant. Les diferents associacions, Afacu, Baladre i Anec, van rebre 14.000 euros cadascuna. I com la resta d’associacions del poble, es va a signar un conveni on quedaren reflectits els drets i obligacions de les dues parts. És una forma de reglamentar el que ja està, per funcionar dins de la legalitat i la transparència.
P: Ja per acabar, que li agradaria transmetre al seu poble?
R: Que els Serveis Socials som el cor del poble, a mi m’agradaria que tot el poble ens tinguera com a referent, ací estem per a ajudar, però ajudem a tot el món, que no ens tinguen com a que ací ve soles la gent que té necessitat, la gent pobra perquè hi ha gent que té vergonya de vindre. Serveis Socials som el cor de Cullera i apleguem a tots i que cada volta batega amb més força, perquè estem aconseguint els objectius, i els nostres serveis s’adrecen a tota la població: l’atenció psicològica, l’ajuda a la dependència, l’atenció a les dones maltractades, l’atenció als majors i als menors. La Unitat de Prevenció de Conductes Addictives està servint de referent per a molts pares i mares, i educadors. En Serveis Socials volem que els ciutadans ens tinguen com un referent de tot, ja que els podem ajudar en tots els aspectes de la vida.