Actualitat Cullera

Agustín Arlandis i Federico Bataller reben el 'Llaurador d'honor' 2017
Agustín Arlandis i Federico Bataller reben el
13/12/2017
Cullera ha reconegut la trajectòria de dos dels seus agricultors més veterans. Agustín Arlandis i Federico Bataller, que han rebut enguany el 'Llaurador d'honor' 2017. Es tracta del guardó instaurat l'any passat per l'ajuntament per a reconéixer la tasca dels hòmens i les dones del camp. Els dos premiats d'enguany coincidixen en un punt en comú: la seua vida professional ha estat sempre lligada al cultiu de la terra.

El regidor d'Agricultura, Hugo Font, va insistit en què  «Agustín i Federico han demostrat que es pot viure del camp. L'agricultura no té perquè ser una dedicació secundària com se'ns ha volgut fer creure en els últims temps».
Agustín Arlandis (Cullera, 1940) va deixar l'escola als 9 anys per a dedicar-se a la seua professió i passió: el camp. Un dels seus primers càrrecs de responsabilitat el va ocupar en el Sindicat de Regs sota la presidència de Julio Costa. Entre les seues tasques es trobava la neteja de regs i vessaments.  Més tard, fou secretari de la SAT d'Hivernacles, presidida llavors per Joaquín Capitán. D’eixa època Arlandis recorda que es van patir una sèrie de danys «terribles» a causa de gelades i episodis de forts vents. Malgrat les dificultats, tant ell com a Capitán van negociar amb la Generalitat ajudes per al camp cullerenc en forma de préstecs a interés zero així com el permís per a disposar del magatzem del Sindicat Arrosser Espanyol. En l'actualitat participa en la junta de la Cooperativa de Cullera i des de l'any 2002 en el Consell Agrari Municipal. Durant tot este temps, la seua inquietud per l'aprenentatge i el seu especial gust per la història l'han portat a reprendre els seus estudis abandonats i a ontindre el certificat d'Ensenyament Secundari Obligatori (ESO). A més, Arlandis ha realitzat un important treball de catalogació dels camins rurals i entrades per a denominar-los i preservar la seua nomenclatura. I participa amb el mestre cullerenc Fernando Ramón Chofre en l'elaboració d'un mapa cartogràfic de tot el terme municipal.
Per la seua banda, als seus 80 anys Federico Bataller ha vist reconeguda tota una vida de treball dur en el camp, on ha desenvolupat tota classe de treballs i produccions. Malgrat la seua edat, hui en dia encara porta unes 160 fanecades de terra a part d'un altre centenar d'arròs. Molt conegut en el sector i persona estimada a Cullera, Bataller no forma part de cap entitat ni òrgan agrari pel que el premi pren encara major rellevància, ja que —com en l'anterior cas— ha sigut assignat per consens del Consell Agrari.