Actualitat Cullera

Tractament aeri contra la mosca negra
Tractament aeri contra la mosca negra
14/09/2017
Després de dos anys d’espera, Cullera ha pogut efectuar una tractament aeri contra la plaga La Conselleria de Sanitat va donar llum verda a mitjans d’agost per a la fumigació aèria contra la mosca negra en el terme de Cullera després que l’ajuntament sol·licitara a principis d’any- i també en 2016- este tractament per a combatre la plaga que afecta el municipi i a les localitats de la Ribera del Xúquer. Finalment, l’actuació s’ha fet efectiva davant de la gran proliferació de l’insecte al llarg de l’estiu, factor que ha generat molèsties i problemes sanitaris als veïns.

Per al tractament, s’emprà un biocida creat a partir de bacteris encarregats d’eliminar les larves, en producte totalment innocu i que no afecta ni a les persones ni a altres éssers vertebrats.
A l’espera de l’autorització, el consistori cullerenc havia intensificat les accions preventives contra la plaga al llarg d’este últim any i a més a més ho havia fet amb un desenvolupament distint. Si abans s’actuava puntualment com a mesura preventiva quan es detectava un focus d’activitat de mosca negra o altres especies com el mosquit tigre, al 2017 l’ajuntament havia realitzat un seguiment anual a través de tècnics especialitzats per a controlar i minimitzar l’impacte que l’insecte té sobre l’ecosistema local.
Fins mitjans d’agost les actuacions s’havien fet via terrestre, sobre les zones baixes del riu Xúquer i qualsevol lloc on s’havia apreciat una presència anormal del molest insecte. També s’havien utilitzat drons xicotets per a detectar la presència dels focus. Açò s’havia compatibilitzat amb l’ús de predadors naturals amb la capacitat de controlar l’augment de la població de la mosca, seguint així un protocol d’actuació amb molt poc d’impacte en l’entorn.
El regidor de Medi Ambient, Hugo Font, indica que el tractament aeri «és una actuació per a incrementar les mesures que s’han dut a terme durant l’últim any, amb la intenció d’eliminar els focus de larves de mosca negra tractant d’evitar la fase alada d’este insecte i les seues molestes picadures».
Encara que el tractament aeri mai és la primera mesura duta a terme, esta intervenció permet que el producte utilitzat puga ser efectiu en zones impossibles de tractar per via terrestre. La mesura suposa un pas més en la lluita contra els problemes que este insecte pot causar en la població.
A més a més, encara que el producte està principalment destinat a matar a la mosca negra, també resulta efectiu per a reduir la població d’un altre enemic habitual a l’estiu, el Mosquit Tigre.
La Mosca Negra
A diferència del mosquit tigre, la mosca negra pot arribar a desplaçar-se a una distància d’entre 20 i 30 kilòmetres. Açò fa que siga més difícil controlar els seus focus i la seua població. A més a més, mentre que els mosquits piquen, la mosca negra efectua una mescla entre picadura i mos que en alguns casos pot ocasionar un xicotet sagnat.
Este insecte viu prop de cursos d’aigua corrent, neta i ben oxigenada, on les femelles aprofiten per a posar ous sobre la vegetació aquàtica.