Opinió Cullera

Cullera exigix a Ribera Salut que òbriga tots els consultoris de la platja
Cullera exigix a Ribera Salut que òbriga tots els consultoris de la platja
14/07/2017
La regidoria de Sanitat lamenta que l'empresa retalle el servici i l'acusa de «primar el negoci» per damunt de l'atenció als pacients desplaçats

L'Ajuntament de Cullera ha exigit a Ribera Salut que òbriga tots els consultoris de la platja després de conéixer que l'empresa concessionària del servici d'atenció sanitària ha decidit no posar en funcionament per a este estiu el del Racó, obrir solament el Far dos dies a la setmana a més d'haver retallat només al matí l'assistència al de l'Oasi i eliminar les urgències del dissabte pel matí.
Esta decisió s'ha pres sense haver informat prèviament al municipi malgrat que el consistori porta temps insistint en la necessitat de mantindre estos consultoris per tal de garantir l'atenció sanitària als desplaçats i evitar el col·lapse del centre de salut del municipi.
El regidor de Sanitat, Pere Manuel, ha carregat contra l'empresa a la qual ha acusat de «primar el negoci» per damunt de l'atenció als pacients. Així mateix, ha acusat Ribera Salut de «mentir» l'any passat quan va posar com a excusa per no obrir el consultori del Racó motius tècnics. «Des de l'Ajuntament hem treballat per solucionar-los i ara ens trobem amb la sorpresa que eixa no era la raó. Ens sentim estafats per l'empresa», afirma Manuel.
En el pròxim ple, el Govern municipal (PSPV-PSOE / Compromís) aprovarà una proposta per tal de traslladar el seu malestar a la concessionària i exigir que pose fi a totes les retallades. Al respecte, l'edil assenyala que «no existixen motius justificables perquè els desplaçats que residixen en l'estiu a Cullera es vegen perjudicats per l'interés econòmic depredador d'una empresa que seguix cobrant el mateix per part de la Generalitat Valenciana siga hivern o estiu».
Manuel posa com a exemple els majors que residixen a la zona marítima i per als quals traslladar-se al centre de la població no sempre resulta fàcil, ja que les distàncies a Cullera poden ser quilomètriques i estes persones no sempre disposen de mitjans per poder moure's. A banda, les infraestructures del Centre de Salut no estan adequades per atendre el volum de població que Cullera suporta a l'estiu.  
El regidor de Sanitat lamenta que Ribera Salut «estiga dilapidant els diners públics amb campanyes publicitàries de la por, volent fer creure als ciutadans que tindran una pitjor atenció quan se'ls lleve la concessió, quan la realitat és que la pitjor atenció la tenen ara amb ells al capdavant del departament de salut amb retallades com esta».
Unitat d'acció
Recentment, membres de la Plataforma per la Sanitat Pública de la Ribera han mantingut un encontre amb els responsables del Govern municipal. En la reunió, presidida per l'alcalde, Jordi Mayor, i on foren presents el mateix Manuel i el tinent d'alcalde delegat de Sanitat, Hugo Font, totes dos parts coincidiren en la necessitat d'actuar de forma unitària davant les accions que porta a terme l'empresa concessionària de la prestació sanitària a la comarca.
En eixe sentit, han convingut en donar suport a la Conselleria de Sanitat i al Consell de la Generalitat en la seua decisió de no prorrogar el contracte a Ribera Salut i que este departament passe a gestió directa a partir de l'1 d'abril del 2018. Al mateix temps, Manuel indica que el Govern valencià també haurà de prendre les mesures necessàries per a restablir immediatament els servicis retallats.
A més a més, exigixen que la concessionària complisca les inversions que té pendents en les instal·lacions sanitàries del Departament i, en cas contrari, demanen que la Conselleria retinga en les seues liquidacions amb l'empresa la part corresponent per a poder realitzar estes inversions a partir del 2018.
Finalment, el consistori i la plataforma no obliden la necessitat que es mantinguen els servicis i especialitats que en estos moments s'oferixen a la Ribera quan la gestió passe a ser pública.
L'Ajuntament de Cullera farà costat a qualsevol acció que puguen dur endavant els veïns afectats perquè la institució també se sent una víctima d'esta situació.