Opinió Cullera

Confits d’estiu
11/07/2019
Opinions d'un lector

Juraments. Per una casualitat vaig estar mirant a la tele la constitució de l’Ajuntament de Sueca. Vaig quedar bocabadat en escoltar com juraven o prometien el càrrec els concejals electes, tant que al cap d’uns minuts vaig canviar de canal. Comprenc que dir únicament jure o promet queda molt... -com diríem?... hortera? i es deu fer més interessant. Així que he pensat aportar el “meu granet de sorra”. Ahí va un exemple de jurament:
“Pel carro i per l’aca,/ per la tartana i el burro./ Per la figuera i la parra,/ per una bona casalla./ Per un cabàs de granotes/i una perolà de rates./Per l’enciam i la ceba,/ per una bona tomaca./Per la falç i per l’aixada,/Per mon tió, per ma tia,/ pel cosins i per ma iaia. Per la mar i la muntanya./Pels que pugen i els que baixen….”
I així podríem escriure unes quantes fulles així les preses de possessió seran declarades “patrimoni immaterial de la humanitat”. Fins i tot podrien cobrar una entrada per l’espectacle.
Ah! Jo - i no sé si algú més - també faig la declaració de renda “por imperativo legal”. Qui no vullga jugar, que no s’apunte.
Hisenda. I ja que he nomenat la declaració de la renda, sabies que entre 171 i 180 dies de l’any tot el que treballem és per a pagar impostos. Per cert, per què puguen obrir noves ambaixades els catalans (? del pressupost gastat fins ara per part de l’Estat per a les Comunitats ha anat a Catalunya) i fer la punyeta a la resta d’espanyols, per que puguen viure “a cuerpo de rey” Puigdemont i cia., o cobren alguns diputats sense anar al Parlament (a que no tenen que fixar).
Ja tenim ajuntaments nous, caldria esperar que els regidors tinguen en compte que ells únicament són “administradors dels diners” i que “els diners són de tots els administrats”. Ho dic perquè alguns es creuen que els diners són d’ells i poden fer amb ells el que vulguen.
Contaminació. Inauguració de l’AVE a Granada. Pedro Sánchez: “¿Y esto es el AVE”. Abalos: “Si, jefe”. P.S. “¿Y esto vuela?”. Abalos: “No, jefe”. P.S. “Pues me vuelvo en el Falcon”. Dit i fet, el Falcon va de Madrid a Granada (de buit) per arreplegar a Pedro Sánchez i torna a Madrid on P.S. canvia l’avió per l'helicòpter. Ara ja entenc per què un impost al gasoil, per què l’avió i l'helicòpter no gasten gas oil. Ah! i pel mig, en la inauguració de l’AVE, Pedro Sánchez solta un discurs cridant a totes les administracions a fer un esforç pel bé de la biodiversitat, per l’estalvi, conservació de la natura, no contaminació,  etc. etc. Es pot tindre més cara o ser més fals?. El Falcon ve a gastar com 300 cotxes. Ah! I un altra. Diu Pedro Sánchez: “En diez meses hemos hecho el AVE a  Granada”. Portaven 16 anys fent l’AVE (per cert, el viatge va durar 3h15m. i en cotxe estrada 4 hores). Ara diuen en Cuatro tv que es deu viatjar menys en avió, que mentre l’avió produeix 35 Kg de CO2 de Madrid a Barcelona, el tren sols 2Kg de CO2. Doncs, que li ho diguen a Pedro Sánchez!
Patinets. Valencia, creue el carrer Xàtiva enfront de la plaça de bous pel pas de vianants, tinc el semàfor en verd. Queden 7 segons i arrive al “carril bici”. Sort que tinc la costum de mirar ambdós sentits perquè passa un en patinet (igual era Pedro Sánchez en patinet per no contaminar) sense respectar el semàfor (ell el tenia, al igual que els cotxes, roig) i a una velocitat que a un cotxe el denunciarien que quasi m’atropella. Acabe de creuar i vaig cara una policia local que dirigia el tràfic. Li conte el que ha passat i, “ah si,(pasa a menudo), vaya con cuidado”.
Multa. Falles, anem a València a la mascletà, la meua filla aparca el cotxe en zona blava i amb el mòbil paga el tiquet. Tornem de la mascletà i trobem una “felicitació del Sr. Alcalde”, són 60 € (comprova la meua filla i no ha funcionat l’aplicació del mòbil), però si pagues prompte i “no reclames” són la meitat -30€ -. Fins ací tot correcte. Temps després arriba la notificació a casa, te posa les entitats col·laboradores per pagar, una pagina web i una direcció -carrer Albacete-.  La meua filla ho intenta en la pàg. web, no pot. Jo en dos entitats bancàries - este código de barras no se puede pagar; també intente a la pàg. web, impossible. Al carrer Albacete, o vaig jo com a titular del vehicle o la meua filla ha de portar una autorització meua i el meu DNI (es pot fer més complicat?, i sí jo visquera a Santiago, de Xile o de Compostela, igual dona). Va la meua filla al carrer Albacete amb l’autorització, el meu DNI i la multa i… Ah sorpresa! li diuen que la trenque perquè eixes denúncies no es poden pagar o si vol, la trenca la mateixa funcionaria. La meua filla agafa la denuncia i torna a casa. Algú entén alguna cosa? Com deia Forges: país.
Hipoteques. Segons El País les hipoteques s’han encarit 0’30 punts des que les entitats bancàries es fan càrrec de l’impost, el que representa uns 211 € anuals per un crèdit mitjà. Qui deia que no ho pagaríem els espanyols? El que pixa cara vent?
Selectivitat. Els estudiants han presentat vora 180 mil signatures demanant, ja que a Espanya és districte únic per anar a la Universitat, que l’examen de selectivitat siga el mateix per a tots. Preguntat el segon de Pedro Duque (ministre d'Educació)  per aquest assumpte respon que hi ha raons perquè no se'n adone ja que els que corregeixen no són la mateixa persona. Una raó irrefutable! “Toma ya”! i la temperatura o el clima o la llum, el soroll, la humitat, ...tampoc són els mateixos a tota Espanya.
Demòcrata. El sr. Juan Manuel Sánchez Gordillo, alcalde de Marinaleda, eixe que assalta supermercats i no vol que existisca cap empresa privada al poble (així qui vullga treball haurà de fer el que ell diga, no?), després de les eleccions amenaça “en mandar a las tinieblas a los que no le han votado y se van a quedar sin casas”. Sense comentaris.
J.V. Part