Actualitat Cullera

Cullera reviu durant dos dies el saqueig de Dragut
Cullera reviu durant dos dies el saqueig de Dragut
14/06/2019
La recreació històrica del desembarcament de Dragut a Cullera i el Mercat pirata que acompanya a esta activitat aconseguiren atraure l'any passat 14.000 persones entre veïns i visitants, un èxit de públic tot i les males condicions meteorològiques que es van donar en aquella ocasió. Per això, enguany l'ajuntament va ampliar la recreació del saqueig de la Vila pel pirata turc a dos dies, amb la finalitat que més gent poguera gaudir-lo i maximitzar així el seu impacte econòmic.

En esta ocasió, les dos recreacions tingueren lloc els dies 1 i 2 de juny,  a poqueta vesprada. Després de la interpretació musical del 'Despertar de Cullera' a la Casa de l'Ensenyança, els pirates, armats amb llances, espases i gumies, aparegueren per sorpresa en l'embarcador del carrer del Riu a bord d'un vaixell on s'emplaçava l'antic pont de barques sobre el Xúquer.
Des d'allí iniciaren la seua incursió a la ciutat mentre sembraven el terror per la Vila. En la plaça d'Espanya va tindre lloc el segrest de la donzella, la qual cosa va desembocar en la batalla entre saquejadors i soldats del rei al Pati de l'Església, acabant la gresca en una gran batalla final als Jardins del Mercat Municipal.
'Dragut torna a Cullera' recrea amb fidelitat els successos que van ocórrer el 25 de maig de 1550 quan el pirata va penetrar pel riu fins a la Vila on va assetjar i va segrestar dones i xiquets, emportant-se un quantiós botí a canvi de l'alliberament.
Esta política d'esdeveniments basats en la historiografia local permet atraure un flux de visitants que dinamitzen al sector turístic al mateix temps que difonen episodis significatius que han marcat l'esdevenir de Cullera, assenyala la regidora de Patrimoni Històric en funcions, Amparo Jover.
El grup teatral Fandango de Cullera va aportar novament l'elenc d'intèrprets. L'agrupació va compondre l'any passat 'El despertar de Cullera', una cançó dedicada al mític pirata perquè la seua llegenda també es puga cantar.
La recreació del pirata s'emmarca dins del Programa 52 de la regidoria de Turisme, un conjunt d'accions impulsades pel consistori que busquen dinamitzar i desestacionalitzar el turisme de Cullera.
La cova de Dragut
Cullera és l'únic municipi de la península amb un museu dedicat a la pirateria. Està situat en la mateixa cova en la qual Dragut es va amagar amb els seus hòmens abans d'atacar i compta amb un recorregut que narra la forma de vida dels pirates en aigües del Mediterrani del segle XVI.
Allí es poden trobar tot tipus d'artefactes pirates de l'època i fins i tot una rèplica a grandària real de la galera que va emprar Dragut per a assaltar Cullera.