Actualitat Cullera

Les associacions cullerenques es bolquen amb les Festes Patronals
Les associacions cullerenques es bolquen amb les Festes Patronals
14/05/2019
Declarades d’Interés Turístic Autonòmic, les Festes Majors de Cullera han tornat a comptar amb una ampla participació de tots els col·lectius locals, que d’una manera o altra han aprofitat les Festes Patronals d’aparador per mostrar la seua activitat

Enguany del 27 d’abril al 5 de maig, veïns i visitants han pogut gaudir de tot un seguit d’exposicions i jornades de portes obertes, activitats que han involucrat la participació de la pràctica totalitat dels col·lectius locals.
L’Associació Fotogràfica Xúquer va ser la primera en exposar estes festes una mostra d’instantànies a partir dels treballs de  més d’una dotzena de socis sota el denominador comú de la paraula “verd”. L’objectiu era crear una història i plasmar allò que representava la paraula “verd” a la ment de cadascú. Enguany, a més, l’exposició s’ha obert a la participació de la gent a través de les plataformes d’Instagram i Facebook, on va tindre lloc un concurs i les darreres votacions; tenint els guanyadors el seu espai reservat en la sala d’Exposicions de la Casa de l’Ensenyança. La mostra que es va inaugurar el passat 25 d’abril, està oberta al públic fins el 18 de maig. Durant l’acte inaugural, el president de l’Associació, Manolo Borja, va recordar la figura del soci Alfredo Company, ja que l’exposició li va retre homenatge pòstum.
La Societat Ateneo Musical de Cullera també va organitzar una exposició. En este cas, a càrrec del pintor Fausto Conde. La mostra amb predomini d’olis, recopilava temàtiques diverses, com paisatges o bodegons i  va sorprendre amb les rèpliques d’algunes obres de Dalí i Sorolla. Les Muses de l’Ateneo foren les encarregades d’inaugurar oficialment esta mostra, junt amb l’alcalde de Cullera, Jordi Mayor, i els directius de l’Ateneo Musical.
Al 2019, l’Associació Cultural La Penyeta va tornar a l’espai expositiu del Hall de l’Auditori Municipal, amb diferents panells expositius, dels quals se’n dedicà una bona part al centenari de la coronació de la Mare de Déu del Castell, junt a les seccions ja habituals de la nostra gent, retrats i festes, els carrers i vistes de la costa de Cullera. A més, en esta ocasió La Penyeta va mostrar una selecció de postals de Cullera fetes pel fotògraf francés L. Rooisin. L’exposició va estar acompanyada de la projecció de diversos audiovisuals realitzats pels membres de La Penyeta en col·laboració de Chofre Produccions. D’altra banda, l’associació va continuar animant a la gent a ampliar el fons documental, amb el sorteig d’una vista aèria de Cullera, entre les persones que aportaren alguna fotografia antiga interessant per escanejar en l’acte.
I com és costum, l’associació d’ames de casa Tyrius de Cullera va albergar a la seua seu una mostra dels treballs realitzats pels alumnes dels diferents cursos que es fan en l’associació,  com és el cas de la pintura a l’oli, que va comptar amb un racó de pintura col·lectiva dedicat especialment a la dona, on destacava la pintura de Cocó Chanel, pintada per una jove de 13 anys. El públic també va poder gaudir amb els treballs de patchword i manualitats, o el mostrari d’alguns models del taller de tall i confecció. A més la presidenta, Adela Albero va destacar que a través d’uns panells es recordaven altres tallers que s’impartixen, com ara el de balls de saló, el de zumba, o el de pilates, entre d’altres.
Per la seua part, la Societat Musical Instructiva Santa Cecilia va organitzar una exposició de pintura, on Elvira Gimeno va exhibir diferents treballs: 30 pastels amb la temàtica “gats” i quatre olis corresponents a diferents rèpliques de paisatges de París.
També l'orquestra de Plectre ciutat de Cullera va participar a les festes oferint un concert a l'església dels Sants Joans la nit del 30 d'abril, i va comptar amb la participació de la Coral Stella Maris.
I com ja ve sent un costum, les Festes Patronals inclogueren una mostra de Cant d’estil, rondalla i balls populars a la Mare de Déu del Castell, amb la Ronda a la Verge, que va tindre lloc a l’església dels Sants Joans, a càrrec de la Colla Pas Pla.
Desfilades de bandes
Les bandes simfòniques de les dues societats musicals de Cullera, Santa Cecilia i l’Ateneo, van protagonitzar un dels actes més peculiars de les festes cullerenques, les desfilades de bandes. Unes desfilades, que tant les juvenils, com les que no ho són, reunixen milers de persones al voltant de la casa consistorial. En estes festes, la Banda Simfònica de la Societat instructiva Santa Cecilia amb motiu de la recent gravació i publicació del disc “Monogràfic de Rafael Talens” , va interpretar, dirigida pels seu mestre, Carlos Garcés Fuentelsaz, diversos pasdobles que estan en el disc, com “Tercio de Quites”, “De Madrid al cielo”, o “Traner”, entre d’altres, encara que el més destacat va ser la interpretació del pas doble “Siempre noble y liberal” de Jose Luis Piró, a càrrec del mateix compositor, el dia de Sant Vicent. Mentre que la Banda Sinfònica de l´Ateneo Musical , baix la batuta del seu director: Ferrer Ferran , el dia de San Vicent, va delectar el públic amb els pasdobles “Ateneo Musical” de Mariano Puig, “Flamenco y Solo” de Manuel Serna, el “Cullera Rugby Club”, de Ferrer Ferran, i la “Lagartijilla” de Jose María Martín.

Altres col·lectius
Menció a part mereix la setmana de bous organitzada enguany per la penya taurina el Burladero, al barri del Raval de Sant Agustí, que amb motiu del vint aniversari de la penya va reunir a quatre de les millors ramaderies de la Comunitat Valenciana en la popular solta de vaquetes, del 30 d’abril al 5 de maig.
Ara bé, un dels col·lectius més nombrosos són les falles, protagonistes de la cavalcada de disfresses. Enguany, amb eixida des del Raval de Sant Agustí, les comissions participants tornaren a delectar a la multitud amb el colorit i la imaginació de la temàtica elegida, així com de les coreografies preparades; si bé la pluja va afectar a alguns equips de megafonia, no va impedir que el públic, amb paraigües en mà, esperara fins l’últim moment per conéixer les comissions guanyadores. Els premis, lliurats a la casa consistorial van ser: 1r, falla Taüt; 2n per a la falla de Sant Antoni i 3r per a la falla Passeig-Mercat.  A la nit, l’Orquestra Montecarlo va amenitzar el ball de disfresses als Jardins del Mercat.
La vessant més solidària de les festes va arribar amb la col·lecta de l’Associació Espanyola de Lluita Contra el Càncer de Cullera, però també amb les jornades de portes obertes que organitzaren tant des de l’Associació Anec, com des de Baladre. Ambdues associacions mostraren allò que els seues usuaris efectuen. Teràpies en el cas d’Anec i jornades inclusives; mentre que en el cas de Baladre el club d’oci va organitzar una mostra fotogràfica amb col·laboració amb l’associació fotogràfica Xúquer sota el lema Som com Són, amb els usuaris com a protagonistes, i que els assistents pogueren gaudir, junt amb la mostra dels treballs que es realitzen als diferents tallers.
També un any més. l’Associació d’alumnes d’FPA, junt a membres de l’Associació de Familiars d’Alzheimer de Cullera (AFACU) prepararen una mostra gastronòmica solidària al saló Multiusos del Mercat.