Actualitat Cullera

Les festes del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu del Castell com a Patrona de Cullera
Les festes del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu del Castell com a Patrona de Cullera
14/05/2019
L’alegria i devoció amb que els cullerencs reben cada any a la Mare de Déu del Castell es van multiplicar en 2019, més si cap, amb motiu del centenari de la seua coronació com a patrona de Cullera.

Enguany la Baixada de la popularment nomenada “Moreneta” va comptar amb milers d’acompanyants que participaren en la processó nocturna. Veïns, fidels, les diferents comissions falleres de Cullera, Junta Local Fallera que va comptar com a convidades especials amb les Falleres Majors de Valencia, Marina Civera i Sara Larrazábal, i les seues Corts d’Honor, van acompanyar la comitiva de la processó, que obria la Banda de Cornetes i Tambors SCUDAMM de Cullera. Acompanyant la imatge de l’Encarnació, processonaren els membres de Milícia i Custodia; les quatre persones que amb les seues espectaculars vestimentes representen les quatre parts del món; les Cambreres del 2019, Lourdes Falcó i Mariam Aragó; la germandat de tauleters, amb els tauleters d’enguany Álvaro Fernando Montero, Juan Marcos Figueres i Jorge Vallet; a més de la germandat sacerdotal i membres del Patronat de la Mare de Déu del Castell. Tancant la comitiva la Societat Ateneu Musical.
A muscles del portadors, l’anda amb la Mare de Déu del Castell va arribar fins a una simbòlica tauleta, que rememorava els orígens de la festa, ornamentada amb senzillesa i envoltada de flors. Una vegada a la tauleta que presidia el recinte del Mercat, la imatge va ser girada per a la seua veneració pel poble, els presents van cantar l’Himne de la tauleta, acompanyant la coral Stella Maris.
En acabar, la imatge era dipositada a l’anda de fusta gran i diferents grups de balls, fallers, cambreres, tauleters i feligresos acompanyaven la Moreneta fins l’església dels Sants Joans. Minuts després de ser entronitzada al temple catedralici, els assistents celebraven la baixada de l’Encarnació al poble amb un espectacular castell de focs a càrrec de la pirotècnia AF Mediterraneo.
El dia de sant Vicent, a trenc d’alba, va tindre lloc l’Aurora del Raval, que també va comptar amb una gran participació de veïns i veïnes. En este cas, després de recórrer els carrers del barri, va tindre lloc una missa de campanya. Al 2019, però, no es van poder disparar els focs que venien acompanyant l’acte els últims anys, havent-se de disparar una mascletà el dilluns següent.
Eixe mateix dia, a poqueta nit, va tindre lloc la processó de Sant Vicent a Cullera, una de les més importants de les Festes Majors del municipi turístic, que recorre els carrers de la Vila amb una excel·lent mostra de folklore i tradicions valencianes.
Després de la missa vespertina, eixia la comitiva que participava en la processó que recorre la pràctica totalitat dels carrers de l'antiga Vila i que té la seua part central en el carrer del Riu.Un any més els gegants que desfilaven al so de tabal i dolçaina s'encarregaren d'encapçalar la processó. Li seguien els balls populars com el ball dels arquets, el ball de les vetes, la Dansà de Cullera i el dels bastons i planxes. Tampoc faltaren en esta processó els membres de la Muixeranga de Cullera que delectaren a tots amb les seues figures de torres humanes.
Com mana la tradició, la imatge de Sant Vicent va ser portada per l'associació d'antics alumnes del col·legi Sant Vicent Ferrer dels Germans Maristes , a més de membres de la direcció del centre i del grup scout del col·legi. Precedia la comitiva la banda de cornetes i tambors de SCUDAMM. Acompanyant al sant enguany desfilà darrere de l'anda la banda de la Societat Musical Santa Cecília.
Hui en dia encara es conserven alguns elements tradicionals de la festa de Sant Vicent com la presencia dels combregants ja que abans se celebrava la seua festa en este dia en quasi tots els pobles de la comarca. Així en la processó participà un grup de combregants acompanyats pels seus familiars. La milícia i custodia i els membres del patronat encapçalaven la imatge de la Mare de Déu que va ser portada als muscles pels carrers de la Vila amb l'anda de plata per un nombrós grup de fidels. Li seguien les cambreres , així com les autoritats eclesiàstiques i municipals. La comitiva la tancà la banda de la Societat Ateneu Musical. Una vegada finalitzat l'itinerari de costum, la Mare de Déu tornà de nou a l'església dels Sants Joans, des d’on va eixir l’1 de maig en el trasllat al barri de la Bega-Port. Un trasllat que es va efectuar cobrint la imatge de la Mare de Déu amb una campana davant la possibilitat de pluja durant la celebració. Al llarg del recorregut, els veïns s’encarregaren d’exaltar i llançar flors a la Moreneta, i després d’una missa de campanya, el festeig va culminar amb una disparà de focs d’artifici.
Encara que pot ser, l’acte més multitudinari de tots, per la coincidència en 2019 amb el pont de maig, va ser la Nit de l’Aurora de Sant Antoni. Una nit en què els mariners i pescadors traslladaren la imatge de la Moreneta des de la parròquia dels Sants Joans fins a la platja de Sant Antoni, on la passejaren a muscles per la voreta de la mar, mentre resaven el rosari d’acompanyament, i algunes poquetes barques, fondejades davant la platja rebien amb salves a la Mare de Déu. L’acte va culminar amb una missa de campanya i una gran castell de focs amb efectes aquàtics.