Festes Majors de Cullera Cullera

El regidor de Festes de Cullera avança les novetats de les Festes Majors de 2019
El regidor de Festes de Cullera avança les novetats de les Festes Majors de 2019
15/04/2019
Pere Manuel: “El que s’ha intentat i pense que sí que s’ha aconseguit és que el nom de Cullera en l’àmbit festiu torne a estar en primera línea de l’actualitat de la comarca i del panorama musical “

Lola Indigo serà el principal reclam musical junt al IV Festival Marítim, en unes Festes Majors en les quals tots els concerts seran gratuïts.
Del 27 d’abril al 5 de maig Cullera viurà les Festes Majors en honor a la Mare de Déu del Castell. Declarades d’Interés Turístic Autonòmic, les festes comptaran amb un extens i variat programa d’activitats. A falta d’acabar de tancar la programació, el regidor de l’àrea, Pere Manuel, fa un avanç.
P: La programació de 2019 sembla al que ve fent-se tota la legislatura; és manté pel resultat?
R: Si com a resultat entenem participació sí, perquè la participació dels veïns i veïnes de Cullera ha estat més que acreditada. Però no és del tot continuista perquè tots els anys hem intentat proposar coses noves. Sí que és cert que el Festival Marítim va per la quarta edició, però la resta del que es programa ve condicionada per les dates i la disponibilitat dels grups. És continuista en el format, en intentar portar grups de qualitat, que arriben a tota la gent, i en voler que tot el món s’identifique a través de les diverses activitats programades, comptant sempre amb la col·laboració de totes les associacions i col·lectius locals que fan activitats. Hem treballat un model d’innovació des del primer any de legislatura, que ha anat variant segons les circumstàncies.
P: Després de quatre anys, quin és el balanç respecte de les Festes Majors?
R: El que s’ha intentat i pense que sí que s’ha aconseguit és que el nom de Cullera en l’àmbit festiu torne a estar en primera línea de l’actualitat de la comarca i del panorama musical. En la música en valència han passat per Cullera Aspencat, Txarango i enguany tenim als Catarres, El Diluvi, La Fúmiga. A nivell d’actuacions d’àmbit estatal Fangoria, Efecto Pasillo i enguany Lola Indigo.  A més, com a novetat, i algú pot pensar que ens hem passat en el tema dels tributs, venen diversos grups que estan actuant per tota Europa i que oferixen una qualitat absoluta.
P: Respecte al centenari de la Coronació de la Mare de Déu del Castell com a patrona de Cullera, ha condicionat esta efemèride la programació?
R: El centenari de la coronació de la Mare de Déu ha suposat una dedicació més singular a este fet històric que es produÏx a Cullera. El patronat de la Mare de Déu ha programat uns actes per al centenari i el que ha fet l’Ajuntament ha sigut col·laborar en eixos actes. En les Festes Majors no s’ha fet res extraordinari des del dia de la Baixà durant la setmana que està en el poble. Enguany en compte de fer la Pujà el dia 5, es farà el 12, sent les activitats programades en eixos dies els trasllats de parròquia en parròquia i aquelles activitats que havien quedat fora del programa per massa saturació, com ara un concert en l’església i alguna activitat més. L’efemèride el que fa és enriquir les nostres festes, sobre tot tenint en compte la devoció de gran part de la ciutadania a la Mare de Déu del Castell.
P: Ja pel que fa a les actuacions, quines són les novetats d’enguany?
R: Començant pels tributs, la qualitat dels espectacles que es van a vore  a Cullera estes festes està més que garantida, tant en el de Queen, que acaba d’eixir la pel·lícula del grup, un grup intemporal amb temes musicals molt coneguts, igual que els d’U2, o els d’Scorpions, que agradaran molt. D’altra banda, estem segurs que la gent va a gaudir amb Lola Indigo, una artista molt coneguda, igual que la seua música, que duu un gran muntatge i un grup de ball, i que serà un espectacle de primera fila. Altra novetat, que no són actuacions, és que en col·laboració amb Serveis Socials i amb l’Agent d’Igualtat, hi haurà punts violeta en tots aquells espectacles on hi haja aglomeració de gent, per que tot el món, i en especial les dones, se senten segures.
P: L’Orquestra Montecarlo torna per al ball de disfresses. Quatre anys la mateixa?
R: La veritat és que a mi m’arriben moltes propostes d’orquestres, però al nostre poble conforme estan dissenyades les festes soles tenim que triar una,i la Montecarlo tots els anys se renova i la gent està contenta. Amb ella començàrem i amb ella hem tancat el cicle.
P: La Setmana de Bous durà quatre de les millors ramaderies de la Comunitat Valenciana, hi ha tantes o més activitats com en anys anteriors, com es traduïx en el pressupost?
R: D’actes hi ha més o menys els mateixos. Ja ho vaig al plenari, a ningú li agrada passar-se’n en la seua partida, però de vegades les circumstancies obliguen per la producció dels espectacles. S’ha augmentant un poc la subvenció a la penya taurina pel seu vint aniversari. I el pressupost augmenta respecte de l’any passat, però la intenció és ajustar-se al màxim.
P: El “Festival Marítim” i la resta de concerts són gratuïts, per què? Per què no el teatre?
R: En el cas del teatre, al estar al circuit de l’Institut Valencià de Cultura ens obliguen a cobrar un preu mínim. Es dóna la paradoxa de què en els grups de música, el primer que fem és preguntar si fan algun concert gratuït, perquè tenim clar que és una inversió dels impostos dels ciutadans de Cullera. Quan vingué Fangoria es va pagar un preu simbòlic per estar al Circuit de Sona la Dipu, i en el cas de Txarango perquè el grup no vol fer concerts gratuïts. Enguany ha donat la coincidència que cap grup ha posat cap inconvenient de fer concerts gratuïts.
P: Seguint en la gratuïtat, tornarà a haver entrades gratuïtes per a la fira?
R: Enguany els vora 1.700 alumnes d’infantil i primària rebran 2 entrades per part de l’Associació de firers. I també les associacions d’Anec, Baladre i del Centre Ocupacional del Castell.
P: Com es preveu la participació, tenint en compte el pont de maig?
P: Enguany que les festes venen un mes després de falles, espere que la gent tinga moltes ganes de passar-ho bé, en convivència i en tolerància. Hem preparat un programa d’activitats molt variat, amb bons espectacles. I vegent com cauen les pasqües, les festes locals i el pont de maig, pensem que les circumstàncies són les idònies per a que la gent vinga a conéixer les nostres festes, i que els nostres veïns i veïnes s’animen a participar en tot allò que hem preparat.