Actualitat Cullera

Les Batukeres i l’Associació de Dones Amelia Jover mobilitzen Cullera el 8 de març
Les Batukeres i l’Associació de Dones Amelia Jover mobilitzen Cullera el 8 de març
15/04/2019
El 8 de març, les Batukeres de Cullera es presentaren al poble, organitzant una manifestació junt a l’Associació de Dones Amelia Jover. L’èxit de la convocatòria va quedar palés amb els centenars de persones i els nombrosos col·lectius que se sumaren a la manifestació que començà a les portes del consistori, i que va recórrer la Vila fins la plaça Andrés Piles.

Segons Encarna Bosch, portaveu de les Batukeres, “ la convocatòria va ser tot un èxit i històrica, donat que mai s'havia fet pel 8 de març una manifestació d'aquestes característiques”. Entre els participants que foramaren part del riu de gent que se sumà a esta manifestació de la dona estigueren la Muixeranga, el club de bàsquet Cullera, Cullera Laica, la Falla El Raconet, la Colla Pas Pla, l’Escola de danses de tabal i dolçaina, Fedalcis i Acecu, Baladre, Ànec, l’Associació Tyrius, l’Ampa del CEIP de L’Escolaica, Esperanza Animal,el club Xino-Xano, diferents empreses que col·laboraren donant suport a la iniciativa, i el Consell Municipal d’Igualtat.
Ara bé, malgrat la participació del Consell Municipal d’Igualtat, la mateixa Encarna Boch, ha remarcat la falta de suport institucional: “Hi ha que dir que des de l'Ajuntament no vam tindre recolzament i que no es van voler adherir a la convocatòria. Ens van anunciar que participarien com un més per lliure. Esperem que en el futur puguem tindre una relació de col·laboració a nivell institucional, sense perdre la llibertat i autonomia que ens caracteritza”.
Pel que fa als objectius de l’Associació sociocultural de les Batukeres, el principal és el de visualitzar les dones que han sigut silenciades i les dones que per la seua valúa cal remarcar i que els ciutadans i ciutadanes de Cullera coneguen”. I és que la intenció és seguir treballant de la mà d'entitats, associacions i institucions públiques per la igualtat de gènere, per la cultura i per la prevenció de la violència de gènere. Així va quedar exposat al manifest que es va llegir en acabar el recorregut de la marxa, i que a continuació reproduïm.
Manifest
“Hui dia 8 de març, dia internacional de la dona, estem ací per recordar que tenim una llarga història de dones valentes que ens precedix, que amb anys de lluita i molt d'esforç han aconseguit drets fonamentals. Drets que no han sigut sols per a les dones, sinó com no podia ser d'un altra manera per garantir una societat més justa i igualitària.
Què hem avançat després de més de cent anys de l'assassinat de les 129 dones que reivindicaven els seus drets laborals per part del seu cap? Què hem avançat des de que en 1910 els declarara el 8 de març dia internacional de la dona treballadora?
Sabem que tot i que s'ha avançat en la línea de la igualtat, en la nostra consciència col·lectiva, ens adonem que queda molta feina per fer. És evident que a nivell laboral les dones sofrim encara la precarietat i discriminació salarial; que a hores d'ara ens trobem amb sostres de vidre per poder arribar a llocs de responsabilitat, i moltes dificultats per poder conciliar la nostra vida laboral i familiar.
Per altra banda, és perillós com estem assistint en l'actualitat al qüestionament per alguns grups de pressió de drets, que han sigut adquirits amb molts esforços gràcies a moviments feministes i que tenen a vore en les decisions que podem prendre sobre el nostre propi cos i la nostra sexualitat. Hem pogut vore agressions directes a col·lectius LGTBI que en una societat democràtica i lliure són intolerables i que des d'ací denunciem.
No podem quedar impassibles a la utilització del cos de la dona en els mitjans de comunicació, en l'explotació sexual i ara, a més a més, es torna a posar sobre la taula la mercantilització de les dones com a ventres de lloguer.
No podem deixar d'anomenar, a aquelles dones que venen en busca d'una protecció, travessant fronteres, fugint de països on no tenen garantits els seus drets fonamentals i que en arribar ací continuen desprotegides en moltes ocasiones. Cap persona és il·legal.
Ni podem deixar d'anomenar tampoc, la doble dificultat que suposa a moltes dones accedir al mercat laboral i a diferents contextos socials, pel fet de ser dones i a més a més de tindre una diversitat funcional, deixant-les en desavantatge per poder tindre una vida digna.
Fem des d'ací un reconeixement a totes aquelles dones que s’encarreguen de tindre cura dels altres de manera silenciosa, sense cap remuneració, en perjudici de la seua salut, del seu reconeixement laboral i de la seua jubilació; per elles també lluitem. Per això en el seu moment en el plantejament de la vaga de hui es demanava a les dones deixar de fer aquestes cures per visualitzar el seu treball, perquè si les dones PAREM ES PARA EL MÓN. Extensible aquesta vaga també de consum, d'educació i laboral.
En altre sentit, s'estima que el 35 per cent de les dones de tot el món ha patit violència física o sexual per part d'un company sentimental o d'una altra persona en algun moment de la seua vida.     
Es insuportable per nosaltres despertar-nos quasi cada dia amb la notícia de l'assassinat d'una companya pel fet de ser dona, des d'ací no ens oblidem d'aquelles que hui ja no estan.
De la mateixa manera, no podem suportar la indignació que ens genera que  violacions com la de “la manada”, no han tingut el càstig que es mereixen pels fets tan greus que han comés: violació i agressió sexual, alentant a altres violadors a seguir l'exemple, com hem pogut vore.
Hui estan al carrer com si res hagués passat, penalitzant i humiliant a la víctima. Tot això emmarcat en el context d'una justícia patriarcal, amb grans deficiències de formació en violència de gènere i manca de sensibilitat cap a les víctimes d'agressions i violacions sexuals.
Tenim la responsabilitat d'educar a les noves generacions en valors d'igualtat i en l’eradicació d'estereotips de gènere.
Però no podem pensar que aquesta gran tasca de transformació social la podrem portar endavant nosaltres soles. Necessitem que tots i totes remem en la mateixa direcció.
L'Educació ha de ser la base del canvi, revisant els continguts des de la mirada d'una vertadera coeducació, educació Laica  i des de la perspectiva de gènere.
I per acabar cridarem ben fort: Ens volem lliures, ens volem vives, rebels i combatives. Visca la sonoritat- visca la vaga feminista!”
Més sobre les Batukeres
L’Associació de Dones Amelia Jover arrancà la seua activitat el 8 de març del 2018. De la mà de tres dones, entre elles Pilar Torres, preocupades perquè a Cullera el 8 de març no va tindre la repercussió que estava tenint arreu del país i més amb tot el que estava passant arran de la violació en grup de la "Manada".
En els seus inicis la Batukada femenina forma part de l'Associació Amelia Jover, però a mesura que el col·lectiu de batukeres va creixent agafà una complexitat que sobrepassà una mica els objectius inicials de l'associació, que té un enfoc més sociocultural. Per això, de forma assembleària es va decidir que era millor fer que la batukada fora autònoma però entenent que part de les seues membres eren les mateixes, i que una no podia existir sense la idea de l'altra per la qual cosa treballen conjuntament.
Per eixe motiu es posaren a treballar des d'un primer moment amb la idea de que el 8 de març de 2019 fora diferent a anys anteriors, tot i mobilitzant-se per contactar en diferents entitats i associacions locals,  obtenint una fantàstica resposta.
Pròximes activitats
El proper dia 16 d'abril l'associació Amelia Jover organitza un acte de presentació del llibre “40 dones protagonistes de la història republicana”, on apareix Amelia Jover Velasco, que dona nom a l’associació. La presentació estarà a càrrec de Cristina Escrivà Moscardó, autora del llibre, escriptora, investigadora i documentalista.
La presentació es farà el 16 d'abril a les 19 hores a l'antiga escola de Palomes, carrer Cervantes número 9.