Actualitat Cullera

L’avinguda Blasco Ibáñez recupera la nomenclatura de Caminàs de les Dones
L’avinguda Blasco Ibáñez recupera la nomenclatura de Caminàs de les Dones
15/04/2019
Cullera ha recuperat l'antic nom de l'avinguda Caminàs de les Dones, substituït en el seu moment pel d'avinguda Blasco Ibáñez, que ara passa a denominar-se Avinguda Blasco Ibáñez - Antic Caminàs de les Dones.

Es complix així amb l'acord plenari en el qual es demanava que, en la mesura que siga possible, en futures actualitzacions del nomenclàtor dels carrers, places, avingudes o espais públics s'incloguera el nom de les dones que hagen sigut representatives o rellevants en el municipi per a pal·liar l'enorme desigualtat actual quant al reconeixement social, oficial i públic d'estes.
La història del Caminàs de les Dones és significativa sobre este tema. Un estudi de la cullerenca María del Carmen Rubio, publicat en el llibre 'X Jornades d'Estudis de Cullera', revela l'existència d'un carrer amb esta denominació. La investigació determina que va existir abans del segle XIX un camí utilitzat de forma exclusiva per les dones d'aquella època.
De fet, en un expedient municipal datat a 31 de març de 1860 es fa referència a un carrer que utilitzaven les dones per a accedir a la platja. En el citat document consta un escrit en el qual un grup de 'Dames de Cullera' —tal com se les denomina en el mateix— reivindicaven que no es permetera l'edificació d'este camí, que des de molt de temps, hauria sigut utilitzat per elles per al seu gaudi del mar com un dels millors llocs per al seu descans, comoditat i esbarjo.
El nom originari va desaparéixer, però no obstant això es dóna la paradoxa que encara hui existeix un gran carrer en el mateix barri denominat Caminàs dels Hòmens. Un lloc que sí ha conservat i mantingut el seu antiquíssim nom, i que fa molts anys era un camí rural entre terres arenisques de cultiu que conduïa directament a la platja i que era utilitzat de manera exclusiva pels hòmens.
Des del consistori han considerat necessari posar fi a esta contradicció i restaurar l'antic nom del carrer, combinant-lo amb el de Blasco Ibáñez per a evitar els habituals perjudicis als veïns que implica el canvi complet del nom d'una via pública.
L'acte de recuperació del nom originari va tindre lloc el passat 6 de febrer amb l'assistència de l'alcalde de Cullera, Jordi Mayor; la regidora d'Igualtat, Francesca Ortiz; l'autora de l'estudi sobre el Caminàs de les Dones i l'alumnat del col·legi La Milagrosa.
Discriminació
Precisament, els estudiants de 3r de l'ESO d'este centre han elaborat un treball denominat 'Cullera no té noms de dona' en el qual s'analitza la llista de carrers del municipi i es conclou que de les 523 vies urbanes que conformen el nucli urbà, tan sols 19 tenen nom de dona, i la majoria d'elles (16), estan batejades amb denominacions de marcat caràcter religiós.
En l'altre costat de la balança fins a 176 carrers tenen a hòmens com a protagonistes: apareixen religiosos, personatges il·lustres, doctors, escriptors, reis, mestres, pintors, militars, músics i actors. Estadísticament, solament el 4% de la llista de carrers de Cullera està dedicat a les dones enfront del 35% a hòmens.