Actualitat Cullera

Cullera demana desconstruir el masclisme social
Cullera demana desconstruir el masclisme social
15/04/2019
Cullera va commemorar el del Dia Internacional de la Dona demanant la desconstrucció del masclisme social, així es va posar de relleu al manifest llegit en l’acte institucional que va tindre lloc durant el matí del 8 de març a l'Auditori Municipal amb l'assistència de l'alumnat dels centres educatius. De vesprada, el Consell Municipal d'Igualtat s'adherí a la manifestació feminista organitzada conjuntament per l’Associació Amèlia Jover i Batukeres i que va comptar amb un seguiment multitudinari.

El darrer 8 de març  Cullera es va unir a la commemoració del Dia Internacional de la Dona demanant la desconstrucció del masclisme social imperant. Així ho proclamava la regidora d'Igualtat, Francesca Ortiz, durant l'acte institucional celebrat a l'Auditori Municipal amb l'assistència de l'alumnat dels centres educatius.
El manifest local amb motiu del 8-M demanava desconstruir «les condicions socials i culturals determinants d'un sistema que concep i explica el món mantenint les dones al marge». L'objectiu és «anar avançant, pas a pas, cap a una societat més justa i més lliure per a dones i hòmens», tasca que encomana a tot el conjunt de la societat, de les institucions i també de la ciutadania en l'àmbit individual.
Ortiz va assenyalar la necessitat de transformacions socials i culturals que permeten construir un imaginari col·lectiu que incorpore el reconeixement de l'experiència femenina.
«Les noves referències de relació entre dones i homes, han de ser referències de relació basades en el respecte de la diferència entesa com un valor social imprescindible. Perquè no podem oblidar que la identitat de gènere és una construcció cultural i social; que el canvi serà fruit del treball i de la lluita de moltes dones per a ser reconegudes, sense cedir davant els estereotips de gènere; estereotips que no contemplen la diversitat de les dones i representen una limitació en els seus projectes i desitjos», va dir la regidora.
Dones per a la història
Precisament, per a posar en valor el paper de les dones, representants dels centres educatius van llegir la biografia de dones de totes les classes, condicions i nacionalitats que amb la seua trajectòria han contribuït a la transformació del món (des de la trajectòria de Malala Yousafzai fins a la figura de la germana Paqui, religiosa de Cullera).
L'alcalde, Jordi Mayor, va demanar a les futures generacions que no facen «ni un pas arrere» en la lluita feminista i ha recordat a les dones treballadores del servei domèstic de Cullera que fa cent anys van protagonitzar la que fora, probablement, la primera vaga feminista de la història del municipi en la qual van reivindicar millores laborals.
L'acte també va comptar amb la participació de la batukada del CEIP Doctor Alemany, que a més van cantar un rap feminista.
De vesprada, el Consell Municipal d'Igualtat s'adherí a la manifestació feminista. I de nit va tindre lloc un cabaret intel·lectual a la Sala Santy de Cullera, organitzat per la regidoria d'Igualtat.