Actualitat Cullera

Mª Pilar Pastor i Vicent Sapiña han rebut el Llaurador d'honor
Mª Pilar Pastor i Vicent Sapiña han rebut el Llaurador d
15/01/2019
Per primera vegada una dona ha sigut mereixedora d'un dels dos reconeixements que s'han concedit en la tercera edició dels 'Llaurador d'honor'. Es tracta de Mª Pilar Pastor, una treballadora que ha dedicat tota la seua vida al camp. L'altre homenatjat ha estat l'arrosser Vicent Sapiña, descendent d'una extensa família d'agricultors, pioner en l'aplicació de noves tècniques de sembra de l'arròs.

Mª Pilar Pastor i l'arrosser Vicent Sapiña han estat guardonats en la tercera edició dels 'Llaurador d'honor', que atorga el consistori de Cullera en reconeixement a aquelles persones que han destacat en este sector tradicional.
Per primera vegada en estos premis, una dona ha sigut mereixedora d'un dels dos reconeixements que s'han concedit. Es tracta de Mª Pilar Pastor Baidal, una treballadora del camp que ha dedicat tota la seua vida a tasques que la societat del moment atribuïa generalment al rol masculí.
L'altre homenatjat d'enguany ha estat l'arrosser Vicent Sapiña, descendent d'una extensa família d'agricultors, pioner en l'aplicació de noves tècniques de sembra.
L'acte, celebrat al Bar-Restaurant 'El Prado', va reunir diversos representants del món agrari local i amb l'assistència de l'alcalde, Jordi Mayor, i del regidor d'Agricultura, Hugo Font.
Font va destacar el fet que el Llaurador d'Honor d'enguany reconega la figura de la dona en un món que en l'imaginari col·lectiu es relaciona amb els hòmens; i aprofità per a agrair al món agrícola el suport prestat durant tots estos anys de gestió al capdavant de la regidoria.
Homenatjats
Mª Pilar Pastor va nàixer a Cullera el 1943. Es va posar a treballar als 23 anys en els hivernacles portant de nit el gènere als mercats de pobles dels voltants com Alzira, Gandia o València. De dia es dedicava a treballar en les terres amb la mula, plantant o qualsevol altre tipus d'activitats pròpies del camp. Mai va tindre cap por a la duresa d'esta professió i assenyala que sempre va exercir el seu treball amb molta «humilitat i honradesa» fins a la seua jubilació.
L'altre gran homenatjat, Vicent Sapiña, va nàixer a Cullera el 1930. Va introduir la sembra directa enfront de la pràctica antiga de plantar arròs. Ha pertangut durant quinze anys al Sindicat Arrosser de Cullera, en el Departament de Varietats, Llavors i en el control de les plagues.
Així mateix, Sapiña ha format part de la Càmera Agrària durant dihuit anys, posant especial èmfasi en la construcció i modernització dels camins rurals. Va treballar durant més d'una dècada en el Sindicat d'Aigües. Coincidint amb la pantanada de Tous de 1982, forma part del grup de treball de la reconstrucció de camins i séquies i fou un dels promotors de la sèquia el Cano.