Actualitat Cullera

Jaume I ho intenta de nou a Cullera
Jaume I ho intenta de nou a Cullera
17/10/2018
Cullera reviu una recreació històrica del frustrat intent de la presa del Castell per part del monarca

En 1235 Jaume I va patir un dur revés en la reconquesta. En l'avantsala de la caiguda de València, el monarca va haver de renunciar a prendre Cullera. Un contratemps que va donar al trast amb la seua estratègia militar. Les pedres de les seues catapultes no aplegaven al Castell, recinte on s'amuntegava la població sarraïna amb el bestiar, com així es relata en el «Llibre dels fets». Frustrat, el rei va alçar el setge i es va retirar amb les seues tropes. De fet, la fortalesa cullerenca és coneguda com aquella que el rei de la Corona d'Aragó no va poder conquerir.
Este 9 d'Octubre la capital turística de la Ribera va tornar a donar-li una altra oportunitat al 'Conqueridor'. La ciutat celebrà per segon any consecutiu la recreació històrica de l'arribada de Jaume I a la ciutat, sent un dels actes més destacats de la programació que l'ajuntament havia preparat amb motiu de la celebració de la Setmana del 9 d'Octubre.
El recorregut de la teatralització, s'inicià a les 19 hores en la plaça Andrés Piles. El rei i la seua cort van recórrer els principals carrers del centre de la Vila, seguint per Del Vall, plaça de la Llibertat, Rei En Jaume, la Marina, Passeig Doctor Alemany i, finalment, Jardins del Mercat. En este últim punt, Jaume I es va dirigir a la població.
La recreació va estar organitzada la regidoria de Patrimoni Històric i Museus, dirigida per Amparo Jover, en un intent de donar un major realç a la festa dels valencians i posar en valor este fet històric mític.
El sèquit reial, del qual també formava part Na Violant d'Hongria, va anar acompanyat de cavalleria, heralds, filades de moros i cristians, música i personatges d'època, i va comptar amb la participació d’agrupacions de músics de la Societat Ateneu Musical de Cullera i de la Societat Musical Instructiva Santa Cecília de Cullera.