Actualitat Sueca

Arranquen les emissions del Consorci de Comunicació de la Ribera
Arranquen les emissions del Consorci de Comunicació de la Ribera
13/06/2018
L'ens és el segon consorci de televisió municipal que es constitueix en tot el territori valencià

L’1 de juny, es reprenien les emissions de Sucro Televisió al canal habitual, després de la constitució del Consorci de Comunicació de la Ribera o Consorci de Televisió Municipal de l'Àrea 44. L'ens es va presentar davant dels mitjans en una compareixença que comptà amb la participació de Raquel Tamarit i Marta Trenzano, les màximes autoritats dels municipis de Sueca i Algemesí, ambdós integrants del consorci, i també dels respectius titulars de Comunicació, el regidor d'Algemesí, Marc Vendrell i la regidora de Sueca, Isabel Jiménez.
Al Consorci recentment constituït també s'han adherit Benifaió, Carcaixent, Alginet l'Alcúdia, Alzira, Cullera, Sollana, Almussafes i Carlet. Tots els municipis van atendre la demanda de Sueca i Algemesí, que completen els onze municipis adherits, i van donar suport a la creació d'un consorci comarcal, l'única via existent per a impulsar en este àmbit un projecte de televisió pública, de la qual poden formar-ne part quan ho consideren.
Ambdues alcaldesses destacaven que el procediment ha estat complex, llarg i costós. “Ens ho plantejaven com a impossible. Si bé és cert que s'havia intentat en diferents ocasions sense èxit” han reconegut, però han estat persistents fins a aconseguir-ho. Alhora també han remarcat l'esforç econòmic, important i extraordinari, que ha suposat per a ambdós consistoris. I han subratllat la bona entesa i sintonia que ha existit sempre, abans i durant este procés, entre els dos ajuntaments i els equips d'ambdues emissores. Tanmateix s'han referit a les audiències, agraint la seua fidelitat a les dos televisions locals, i paral·lelament han reconegut també el treball de la regidora de Comunicació de Sueca, Isabel Jiménez, i de l'equip tècnic que ha encapçalat les converses amb la Secretaria Autonòmica de Comunicació i el Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital.
“Esta és la garantia de continuïtat de dos televisions locals històriques en la comarca” apuntaven els regidors de Comunicació i han reivindicat la necessitat d'este servei que ofereix a diari informació de proximitat als veïns, tot remarcant el compromís amb el ciutadà.
L'alcaldessa de Sueca ocupa la presidència de l'ens, en estos moments, que s'alternarà  de cada dos anys. Pel que fa al servei, es recuperarà l'emissió en directe dels respectius plenaris i els horaris d'emissió seran els següents:
Sueca Televisió emet de dilluns a divendres a les 11:00 h ,14:30 h, 20:30 h i 00:00 h; i els caps de setmana a les 12:00 h, 16:00 h i 20:00 h.
Berca Tv emet de dilluns a divendres a les 13:00 h ,16 h, 19:30 h i 22:00 h; i els caps de setmana a les 14:00 h, 18:00 h i 22:00 h.
Antecedents
A partir de l'apagada analògica, en abril de 2010, el panorama audiovisual quedava dividit en demarcacions. Cadascuna d'elles comptava amb quatre llicències, tres per a empreses privades i una de caràcter públic a la qual podien optar només els ajuntaments constituïts en consorci. En el cas concret de la Ribera, la demarcació incloïa les dos Riberes i el canal corresponent era el 44 de la TDT, que es recupera ara amb la represa de les emissions.
En principi, nou ajuntaments volgueren formar part del consorci per gestionar el canal públic comarcal. Inicialment havia d'estar integrat pels municipis d'Algemesí, Almussafes, Alzira, Benifaió, Carcaixent, Carlet, Cullera, L'Alcúdia i Sueca.
En aquell moment, Algemesí, Carlet, Cullera i Sueca, ja comptaven amb una televisió local en marxa. I les exigències de la nova normativa els obligava a integrar-se en un canal conjunt per poder continuar les seues emissions.
El plenari de cada ajuntament va haver d'aprovar els estatuts. Després d'anys de reunions i de gestions burocràtiques, sis dels nou municipis que inicialment anaven a formar part del consorci es feren arrere, entre ells Carlet, que encara que comptava amb televisió local, va preferir mantenir-se al marge. Així, les pretensions de les tres poblacions que tenien televisions locals es veieren coartades per la negativa de la resta d'ajuntaments a que estos, Algemesí, Cullera i Sueca, feren ús de la llicència per poder seguir emetent.
El procés va entrar en un bloqueig burocràtic. En eixe temps la televisió de Cullera va tancar. Finalment, i després d'any i mig, l'única solució possible va ser llogar dos hores d'emissió diàries en la graella d'una empresa privada. L'empresa Carbe Produccions va comprar-li la llicència a Libertad Digital, que es va convertir en Sucro TV. En eixe canal compartien emissió Berca TV i Sueca TV, des de juliol de 2013 fins a setembre de 2017. L'adjudicació d'este espai ha quedat deserta.
A partir d'eixe moment, Sueca Televisió ha mantingut les seues emissions, en un horari més reduït. La solució alternativa passava per emetre a través del canal de Ribera Televisió, una altra de les empreses adjudicatàries de les llicències privades de la demarcació.