Actualitat Cullera

La regidoria de Medi Ambient senyalitzarà noves rutes senderistes
La regidoria de Medi Ambient senyalitzarà noves rutes senderistes
14/05/2018
El Club de Senderisme Xino-Xano va exposar al públic durant les Festes Majors les noves rutes proposades a l’Ajuntament de Cullera

Ángel Marchante, president de l’Associació de Senderistes Xino-Xano va ser l’encarregat de guiar el públic a través de l’exposició que el club havia preparat per a les Festes Patronals. Una mostra formada per fotografies i mapes que proposaven noves rutes i variacions de les ja existents a la fi d’enriquir les experiències de marxa i de senderisme a Cullera. Una proposta que va tindre molt bona acollida per part dels representants municipals.
El portaveu de Xino-Xano va explicar que amb esta segona exposició a l´espai social La Fonda es pretenia posar en valor algunes rutes que han de senyalitzar-se per oferir una alternativa a la clàssica Senda de la Lloma. Es tracta de rutes algunes conegudes i altres de nou descobriment que són variacions o dreceres. Així, Marchante va posar en valor una ruta circular del càmping a l’Ermita de Santa Marta, curta i pensada per a fer en família, i amb una durada aproximada de 45 minuts. I és que segons este col·lectiu de senderistes Cullera oferix rutes fàcils d’efectuar amb poc de desnivell i molt atractives. La més llarga pot involucrar 4 hores de durada, però en general la majoria poden efectuar-se en un parell d’hores.
El regidor de Medi Ambient, Hugo Font, va manifestar el seu suport al col·lectiu, i ens va avançar el compromís de senyalitzar noves rutes en la muntanya de Cullera i els seus voltants, en l’entrevista que li ferem a tal efecte.
P: Hugo, després de vore esta exposició, des de la regidoria de Medi Ambient agafeu el guant que vos llancen des de Xino-Xano alhora de senyalitzar noves rutes a Cullera?
R: Més que arreplegar el guant, conforme estàs dient, el que fem é s que ja estem treballant conjuntament amb ells perquè nosaltres sí que tenim algunes idees des de la nostra regidoria de Medi Ambient de senyalitzar noves rutes, de millorar les que ja estan senyalitzades i, evidentment compten amb ells, perquè com a usuaris i senderistes ens traslladen les seues peticions i d’alguna manera fer més atractives les rutes de Cullera. Estem treballant per que estes rutes puguen ser circulars i que hi hagen moltes variants per a que cada experiència per la muntanya de Cullera puga ser diferent.
P: Des de l’àrea de Medi Ambient es tenen les persones i els recursos suficients per a escometre estos treballs?
R. La veritat és que els recursos tenim els justetets. De fet, tenim el personal que ens arriba de les borses d’ocupació. El personal i els recursos quan els disposem els destinem al que volem fer. Enguany hem focalitzat l’esforç en la senyalització de la ruta cicloturista – que en breu podrem inaugurar- i al carril bici, sense deixar de banda les rutes senderistes per als qui van a peu.  De fet, ja tenim senyalitzada la ruta que va del càmping a l’Ermita de Santa Marta, i el projecte que tenim és poder enllaçar-la en la Senda de la Lloma per a poder fer-ne variants.
P: Obrir un espai natural tant bonic com este de vegades pot tindre efectes negatius depenent de l’actitud de la gent que hi va, pense per exemple en com està ara per ara també l’Assut de la Marquesa. S’ha sospesat?
R: La gent que fa senderisme és prou respectuosa en l’entorn, però sempre demanem i recomanem que tot el que s’hi porta de casa per passar un dia a l’aire lliure torne a casa o es tire al contenidor més proper perquè no podem tindre contenidors per tot el voltant de la muntanya. I respecte al que comentes de l’Assut de la Marquesa, la gestió correspon a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, i estem en converses per a col·laborar amb ells, amb les borses per personal que tenim, per tal de conservar, netejar i mantindre este paratge, per a que la gent de Cullera o els visitants puguen disfrutar-lo.
P: Hi ha algun projecte per a la Bassa de Sant Llorenç?
R: Actualment el problema que tenim és la titularitat de les parcel·les que l’envolten per accedir a la Bassa, això dificulta fins i tot l’accés dels tècnics del Parc Natural de l’Albufera. I estem demanant contínuament permisos als propietaris dels terrenys de la zona per poder accedir de forma legal i poder tindre informació i un control de la situació de la Bassa. Estem treballant per millorar eixe accés. I el que sí que anem a fer ja és crear un punt d’informació en l’Ermita de sant Llorenç amb informació sobre la Bassa i l’ecosistema que l’envolta, el Dosser i el Parc Natural de l’Albufera, per tant, volem que siga la porta d’accés sud al Parc Natural de l’Albufera, per a que la gent que ens visita puga conéixer què  és este paratge i la seua importància, per a que el respecte
P: I com es farà?
R: En un primer moment ficarem panells informatius per a divulgar la informació sobre la zona, però el que volem és anar un pas enllà i que siga una Aula Natura, un projecte didàctic i que des d’aci es pogueren iniciar visites guiades, afavorint que les visites aprofundiren en el coneixement de l’entorn.