Actualitat Cullera

La devoció a la “Moreneta” supera el mal oratge
La devoció a la “Moreneta” supera el mal oratge
14/05/2018
L’oratge no va acompanyar els principals actes religiosos de les Festes Majors de Cullera en 2018; però ni la pluja ni el fred van impedir que, com cada any, milers de persones acompanyaren a la seua patrona, l’Encarnació, coneguda com la Mare de Déu del Castell o la Moreneta. Amb crits d’alegria i devoció els cullerencs reberen com sempre a la seua patrona. En esta ocasió, la pluja que va començar a caure poc després de l’eixida de la imatge, la nit de la tradicional “Baixà” de la Mare de Déu del Castell al poble, va afectar al conjunt de balls que solen acompanyar l’acte, i que hagueren de parar.

Amb paraigües o sense, multitud de persones participaren de la “Baixà”, un acte que en 2018 va comptar amb la participació de les Falleres Majors de València, Rocío Gil i Daniela Gómez, junt a les seues Corts d’Honor. Les màximes representants de les falles del Cap i Casal, deixaren constància de la seua visita i participació en les festes patronals amb la seua corresponent signatura en el llibre d’or de la ciutat.
Envoltada de “visques” a la Moreneta, la imatge de l'Encarnació va baixar en processó nocturna pels portadors en l'anda, des del santuari de Castell fins una simbòlica tauleta, ornamentada amb flors, que presidia el recinte del Mercat, per tal que el poble li donara la benvinguda. Després, la imatge era venerada amb l’Himne a la tauleta, a càrrec de la coral Stella Maris. En acabar, la Moreneta era acompanyada, més ràpidament de l’habitual, a causa de la pluja. per diferents grups de fallers, cambreres, tauleters i feligresos fins l’església dels Sants Joans. Moments després, els veïns celebraven la baixada de l’Encarnació al poble amb un castell de focs, a càrrec de la pirotècnia Turis, que va disparar 598 Kg NEC, en un espectacle multicolor.
El dia de Sant Vicent, a trenc d’alba, va tindre lloc el Rosari de l’Aurora del Raval. En este cas, els veïns foren els encarregats d’acompanyar la Mare de Déu pels carrers del barri del Raval de Sant Agustí, fins el cementeri per a celebrar un respons. Tant, en este trasllat de la imatge de la patrona, com en el del barri de la Bega- Port, els veïns s’encarreguen d’exaltar a la Mare de Déu. En el cas de l’Aurora del Raval els festejos culminaren amb una disparà de focs d’artifici, però el fort vent del dia del trasllat de la Mare de Déu del Castell fins al barri de la Bega-Port va obligar a susprendre’ls, així també com la missa de campanya prevista, per la qual cosa, la imatge va ser portada directament a l’església de Sant Francesc, on van continuar els actes litúrgics
Enguany, com de costum,  la processó més multitudinària tornà a ser  la  “Nit de l’Aurora”.  Una nit, en què els mariners i pescadors traslladaren la imatge de la Moreneta des de l’església dels Sants Joans fins a la platja de Sant Antoni. En 2018, una delegació de ciutadans de la localitat alemanya de Jever , encapçalada per l’alcalde de Jever, Jan Edo Albers, també participaren en la “Nit de l’Aurora”, i que van considerar com un dels actes més emotius de les festes cullerenques. Ja a la platja, els portadors, passejaren la “Moreneta” als muscles per la voreta de la mar resant el rosari d’acompanyament, mentre que les barques que havien fondejat, guarnides amb llums de colors, tornaren a disparar enguany un castell de focs per rebre la Mare de Déu. Un gran castell de focs aquàtic i la missa de campanya precediren la tornada de la imatge a l’església dels Sants Joans.
Finalment, i abans de tornar al seu santuari, el dia de la pujada, la imatge de l’Encarnació eixia des de l'església dels Sants Joans cap al Castell, amb una gran comitiva. Obria la processó la Banda de Cornetes i Tambors SCUDAMM de Cullera, seguida pels membres de la Milícia i Custodia, i per molts devots i fidels. A continuació, anaven les quatre persones que, amb les seues espectaculars vestimentes, representen les “quatre parts del món”; una representació de les Cambreres i de la Junta de Tauleters; a més de la Germandat Sacerdotal i membres del Patronat de la Mare de Déu del Castell. Tancava la comitiva,l’Ateneu Musical.
Una vegada la imatge de la Moreneta va arribar al Mercat es va produir un dels moments més emotius; tal com mana la tradició, la imatge de la Mare de Déu del Castell es girava cap al poble, com a signe d’acomiadament abans d’enfilar així el camí del Calvari cap al Castell.
Ja al santuari, la patrona de Cullera tornà a ser girada al seu poble abans d'entrar al Temple. Amb els forts aplaudiments dels feligresos que es trobaven al Castell, l’Encarnació arribava Santuari, on es va celebrar un besamans multitudinari. Després la imatge de la patrona quedava dipositada a l'altar, amb un gest que posava el punt i final a les Festes Majors de 2018.