Actualitat Cullera

La processó del Divendres Sant recupera l’antic itinerari processional per la Vila
La processó del Divendres Sant recupera l’antic itinerari processional per la Vila
16/04/2018
Centenars de confrares recorregueren els carrers del centre històric de Cullera en la nit del Divendres Sant, en una processó, la del Sant Soterrament, que al 2018 va recuperar l’antic itinerari processional pel centre de la Vila . La sonoritat de les bandes de cornetes i tambors va acompanyar les sis confraries locals que, amb gran solemnitat, desfilaren amb els seus passos en la processó del divendres de Sant, que enguany, donat el mal oratge, va comptar emb menys públic que en altres ocasions.


La confraria de l’Oració de Jesús en l’Hort, la de l’Ecce-Homo, la confraria de Jesús Natzarè, la del Santíssim Crist de la Bona Mort, la Confraria del Sant Sepulcre i Pietat, i la confraria de la Mare de Déu dels Dolors foren les encarregades, un any més,  de rememorar la Passió, Mort i Resurrecció de Crist en la Setmana Santa cullerenca. Confraries que, amb el contrast de colors de les seues capes i túniques; els seus passos escultòrics, envoltats d’amor i flors; i unes bandes de cornetes i tambors cada any més nombroses, ompliren d’espiritualitat i de vistositat la Vila, en la nit de Divendres Sant.
La incorporació de la confraria de l’Ecce-Homo a la processó general, des de la parròquia de la Sang de Crist, tornà a ser un dels actes més esperats per molts veïns, junt al tradicional repartiment de “caramels” per tot l’itinerari.
D’altra banda, els veïns i veïnes de Cullera foren els principals seguidors del Sant Encontre que es celebrà el matí de diumenge de Pasqua, a la plaça d’Espanya, per simbolitzar el retrobament de Jesús amb Maria, i amb el qual el poble acomiadava el cicle d’actes commemoratius d’esta Setmana Santa, que es va encetar amb el tradicional Pregó, organitzat per la Junta Local de Confraries, el dissabte de Passió. A l’endemà, Diumenge de Rams; confrares i fidels, es reunien a les esglésies corresponents per commemorar la benedicció de rams i palmes, i mantenir la tradició de la imposició de medalles i distintius als confrares majors; i de vesprada començaven els trasllats de les imatges. Uns trasllats que es succeïren fins Dimecres Sant, dia en què es representaren les tres trobades entre les confraries del Natzaré i de la Dolorosa, a la plaça d’Espanya, a la placeta de la Sal, i al pati de l’Església.
Dijous Sant, abans de la processó del Silenci, cada confraria va celebrar el Via Crucis a la seua respectiva parròquia. Posteriorment, i amb gran austeritat, desfilaren en processó les confraries de Jesús Natzarè, del Sant Sepulcre i Pietat, i de la Mare de Déu dels Dolors.