Especial Festes Majors de Cullera Cullera

Festes programa un variat i extens programa d’activitats del 5 al 15 d’abril
Festes programa un variat i extens programa d’activitats del 5 al 15 d’abril
13/03/2018
Pere Manuel: “Esperem tindre unes festes en les quals la gent puga vore’s identificada i puga participar dels espectacles que més els agraden"

El regidor de Festes de Cullera i membre de Compromís aposta per potenciar les Festes Majors amb artistes i grups de primer nivell. Els cullerencs tindran l’oportunitat de gaudir de la música dels grups de referència en valencià amb el grup Txarango i VADeBo al “Festival Marítim”; a més, l’aclamada comèdia “Taxi”, Maria del Mar Bonet, Rosario Mohedano i l’Orquestra Montecarlo també faran parada a Cullera durant les festes patronals.
Declarades d’Interés Turístic  Autonòmic, les Festes Majors de Cullera, en honor a la Mare de Déu del Castell, donaran el tret d’eixida a penes s’encete el mes d’abril, amb un programa replet d’activitats. Entrevistem al regidor de l’àrea, Pere Manuel, per a què a falta d’acabar de tancar el programa de Festes Majors ens avance les principals novetats.
P: Com s’han plantejat les Festes Majors de 2018?
R: Enguany l’objectiu ha sigut, igual que l’any passat, oferir als tots els conciutadans un poquet de cada gust “musical” i per això l’oferta és molt variada. Esperem tindre unes festes en les quals la gent puga vore’s identificada i puga participar dels espectacles que més els agraden. De fet enguany degut a la proposta que fem, les activitats de festes comencem el dia 5, dos dies abans de la “Baixà”, i acabaran el dia 15.
P: A falta de que s’acabe de tancar totalment el programa de festes, les confirmacions tant de l’obra de teatre “Taxi” com dels grups que estaran al “Festival Marítim” prometen posar a Cullera com a referent cultural, almenys a nivell de comarca, no sé si també a nivell provincial?
R: En la tercera edició del “Festival Marítim” vindrà a cantar el grup de referència de la música en valencià com és Txarango, que hui en dia és el grup que ha estat en el Top 50 de vendes a nivell estatal i allà on ha anat, des de l’any passat fins ara, l’èxit ha sigut multitudinari; i pensàvem que era una bona opció per a què el públic de Cullera - joves i majors-  disfruten d’este concert. Junt a Txarango, ve també VaDeBo que ha tret nou disc; el grup de Camp de Túria Mafalda, i Frida que va ser el grup finalista del Sona la Dipu. A més, a més, també s’ha confirmat l’actuació de Maria del Mar Bonet, amb motiu dels seus 50 anys a l’escenari. I el dia del Ball de Disfresses, repetirà l’Orquestra Montecarlo donat el rotund èxit de l’any passat. I després, a proposta de la Junta Local de Lluita Contra el Càncer, hem aconseguit que Rosario Mohedano actue al concert benèfic que s’ha organitzat.
P: A banda, d’estos artistes o grups que ja s’havien anunciat, quins altres anem a poder escoltar en estes Festes Patronals?
R: Com he dit abans, hem intentat programar concerts i actuacions per a tots els gustos. Tindrem un tribut a AC/DC  en el Passeig, que serà gratuït, i el Festival Medusa que el dissabte de l’Aurora de Sant Antoni portarà DJ’s de primera fila, i a Ximo Bayo, que com sabeu és de Cullera.
P: És molt complicat dur grups o artistes de referència a Cullera?
R: Sempre hi ha dificultats.  I cada vegada més els grups de música, del tipus que siguen, música en valencià, pop, rock... fiquen problemes per dates, o per altres motius. La majoria de grups, pràcticament el 95% ja no fan concerts gratuïts, tot el món vol cobrar entrada encara que els pagues el caché que ells demanen. I els cachés estan molt cars.
P: Hi ha alguna novetat més en la programació?
R: Altra de les novetats de les Festes Majors d’enguany, és que tant el dia 8, el dia 10 com el dia 12, després dels concerts programats, seguirà la festa en una sessió de DJ en el Saló Multiusos, sempre relacionat en la música que hem escoltat en el concert. És a dir, hi haurà un DJ que posarà pop-rock, després del tribut a AC/DC; després del Musical tribut a Queen hi haurà remember,... També hi haurà un musical en el Raval el dia de l’Aurora del Raval. Ha tornat a programar-se la Tercera edició del Metro Teatre, també hi haurà espectacles per a xiquets (conta contes, inflables), i com havies comentat al principi esperem haver estar encertats al programar l’obra Taxi, de Josema Yuste i el Monaguillo que porta any i mig de gira per tot l’estat espanyol i que després de varies negociacions al final només pot fer una representació d’esta divertida comèdia a Cullera.
P: En 2018 tornaran a relagar entrades per a la fira als xiquets de primària?
R: Si, però en esta ocasió a més de tots els alumnes de primària, també van a beneficar-se els alumnes d'infantil de tots els centres escolars de Cullera, i els membres de les associacions d'ANEC i Baladre, a més dels usuaris del Centre Social del Raval. En total seran al voltant de 4000 tiquets els que es repartiran entre estes associacions, el Centre Social del Raval i els escolars, que rebran dues entrades per cadascun.
P: I enguany s’ajustarà al pressupost?
R: Sí, per suposat.
P: Respecte del que s’ha previst per als dies de festa, si fa mal oratge o plou com ja va passar la nit de la Crida, en que l’Orquestra suspengué l’espectacle, hi ha algun pla B?
R: L’únic que es pot fer és que quan tingam tot el pressupost tancat vore algun tipus d’assegurança, encara que així i tot tenim la dificultat que llevat de Polinyà o algun particular en el Mareny no tenim una estació meteorològica amb pluviòmetre. Malauradament no tenim cap espai per a poder donar una alternativa en garanties per a fer els concerts. Confiem en que l’oratge ens acompanye. L’any que aconseguirem que l’assegurança ens tornara quasi un 90% del caché de Rosario va ser perquè TeleCullera estava  gravant el concert i es pogué comprovar que plovia, perquè eixe dia en Polinyà no va ploure.
P: Respecte a les tradicions, li preocupa en el cas de les Festes Majors el relleu generacional en el cas dels Tauleters i les Camareres?
R: En concret el nomenament de Tauleters i Camareres no és una qüestió municipal, sí que és cert que és una de les tradicions més arraigades del poble i realment sí que preocupa el fet que estes associacions no presenten, com ja va ocórrer l’any passat, unes persones per a representar-los i en este cas fer costat a la festa de la Mare de Déu amb tot el que això comporta. Supose que estos anys de crisi també han afectat eixe aspecte de la festa i des d’ací vull animar-los a que continuen treballant que nosaltres, des de l’ajuntament, estem per a recolzar-los.
P: D’altra banda, pel que fa als espectacles pirotècnics, hi ha canvis? Perquè sembla que s’ha generat certa polèmica sobre el concurs públic.
R: Polèmica no hi ha hagut cap. Enguany les millores que s’han fet en el plec de condicions han sigut que junt amb la Junta Local Fallera, en el concurs isqueren programar dos mascletades també per a Falles, per als dies 17 i 18 de març, i el 19 la patrocina la Junta Local Fallera. Són les millores més importants que tenim, i el programa de pirotècnia per a Festes és molt concret i a penes varia. Es van presentar a concurs 4 empreses i després de l’informe tècnic, l’empresa Turis ha quedat 36 punts per davant de la segona. Hi ha un expedient transparent i obert i no pense que hi haja cap polèmica.
P: L’ajuntament comprova abans de cada disparà o espectacle pirotècnic si es complixen els requisits que s’estipulaven en el plec de condicions o si es tiren els quilos de pólvora que hi ha previstos?
R. Sí, es pesarà el camió en la bàscula del Prado.
P: Per acabar, què li agradaria dir als nostres lectors?
R: Animar a la gent que participe de totes les activitats i actuacions que hem preparat, en tota la normalitat i tolerància del món, i que disfruten i passen uns bons dies de festes, que d’això es tracta.