Actualitat Cullera

Pascual Tejada es proclama a Cullera millor sommelier de la Comunitat Valenciana
Pascual Tejada es proclama a Cullera millor sommelier de la Comunitat Valenciana
13/03/2018
La Federació d'Associacions de Sommeliers de la Comunitat Valenciana va celebrar a Cullera el huité concurs per elegir el millor tastador de vins. Pascual Alberto Tejada, del restaurant El Palau de la Mar es va fer amb el guardó de «Millor Sommelier de la Comunitat Valenciana». En segona posició va quedar Isabel Armero, del restaurant Patapuerta, i la tercera plaça va ser per a Manuel Francisco Ejarque, del restaurant Esteban Martínez.

Isabel Armero i Manuel Ejarque es fan amb el segon i tercer lloc, respectivament, en el concurs de la FASCV patrocinat per la regidoria de Turisme
Cullera va acollir enguany el premi de la Federació de Sommeliers de la Comunitat Valenciana (FASCV) en el qual Pascual Tejada, del restaurant El Palau de la Mar,  es va proclamar millor sommelier valencià del 2018, seguit per Isabel Armero, del restaurant Patapuerta, i Manuel Ejarque, del restaurant Esteban Martínez. L'esdeveniment s'emmarca dins de les accions promocionals de la marca turística Visit Cullera que porta a terme el consistori.
Des de les 9 hores, la Sala Multiusos del Mercat va acollir el 19 de febrer els 33 concursants arribats de tota la Comunitat Valenciana que se sotmeteren a diferents proves relacionades amb el tast, arribant solament tres a competir com a finalistes.
En la primera fase, disputada al llarg del matí, tots els aspirants es van enfrontar a tres proves. La primera, un qüestionari de seixanta preguntes relacionades amb productes agroalimentaris com a olis, caviars, puros, infusions i destil·lats. La segona va ser un tast a cegues de vins en el qual havien de descriure pel gust i l'olfacte els productes així com determinar aspectes com la zona d'origen. Finalment, van fer un servici de cava.
Arribats a este punt, les tres proves van determinar els tres finalistes sobre la base de la puntuació. Estos van competir al llarg de la vesprada amb altres cinc proves, jugant-se la seua posició en el podi.
Primer van haver de determinar a cegues quins productes s'ocultaven en un total de cinc copes amb la seua respectiva descripció tècnica. Posteriorment, van corregir una carta de vins amb errors tals com l'any o la zona de producció. També es van enfrontar al maridatge. Se'ls va proposar un menú i havien de suggerir un acompanyament per als plats i el perquè.
En la penúltima proves els sommeliers van traure els seus dots lingüístics per a fer una recomanació d'un producte en una altra llengua, en francés o en anglés. Finalment, van fer un servici de vins.
A més del trofeu, els guanyadors s'endugueren un premi en metàl·lic de 600 euros per al primer, 300 per al segon i 200 per al tercer.
A la seua huitena edició este ha sigut el primer any que se celebra a Cullera el concurs de Sommeliers de la FASCV, presidida per María Luisa Martín-Tejera, qui va destacar tant l’augment en el nombre de participants respecte l’edició anterior, 10 més dels quals 5 eren de restaurants de Cullera; així com el fet que el concurs es fera a Cullera, donada la importància que la ciutat té com a referents turístic i gastronòmic..
Per la seua part, el regidor delegat de l'àrea, Javier Cantos, es mostrà satisfet amb el resultat d'esta iniciativa que dóna visibilitat a una disciplina que no gaudix de la popularitat que meresquera donada la seua complexitat. Cantos va manifestar que el concurs li dona rellevància a la cuina de Cullera, al temps que afegix valor a l’experiència líquida que actualment es recerca a l’àmbit gastronòmic,, ja que hui en dia no s’entén una experiència gastronòmica sense el seu corresponent maridatge.
Títol «Sommelier de sommeliers».
Així al 2018, Cullera va aconseguir reunir un gran nombre de representants dels millors restaurants de la Comunitat i els millors sommeliers per optar al títol de millor sommelier valencià, guardó que, des de la seua creació, ha aconseguit incrementar any rere any el nivell i el prestigi dels tastadors de vi. En part, això ha passat gràcies a la tasca d'algunes persones com Francisco Javier Carmona Escribano, recentment mort i a qui la Federació va voler retre homenatge a títol pòstum. La presidenta de la federació, María Luisa Martín Tejera, va lliurar a la vídua i al fill el títol de «Sommelier de sommeliers». Després d'un emotiu discurs, els presents van realitzar un brindis al cel.
Recordem que el títol «Sommelier de sommeliers» és un prestigiós reconeixement que només tenen altres dos persones a tota la Comunitat Valenciana, i que són Bruno Murciano qui durant molts anys ha estat cap de sommeliers de l’Hotel Ritz de Londres, i a Manuela Romeralo, directora dels restaurants de Quique Dacosta
Mini-Fira.
La jornada es va completar amb la invitació de la FASCV, la Federació de Sommeliers de la Comunitat Valenciana, a un dinar per a tots els concursants que a més van poder gaudir d'una Mini-Fira en la qual el públic va poder descobrir i tastar infinitat de vins valencians de gran qualitat, però també cerveses, aigües i destil·lats, entre d’altres.
Tant el huité premi de la Federació de Sommeliers de la Comunitat Valenciana, organitzat per la Federació d'Associacions de Sommeliers de la Comunitat Valenciana (FASCV), com la Mini-Fira que l’acompanyava tenien com a objectiu incitar els professionals participants a reflexionar, analitzar, estudiar i posar en pràctica, en els seus respectius llocs de treball del sector HORECA , els coneixements adquirits durant el desenvolupament de la seua professió.