Actualitat Cullera

La Molt Llorejada “Murga El Burro”, 2on Premi a Viena
La Molt Llorejada “Murga El Burro”, 2on Premi a Viena
15/01/2018
El passat dia 24 de desembre La Molt Llorejada “Murga El Burro” actuà per primera vegada, en els seus 41 anys de trajectòria, en un «auditori de veritat», com ironitzaren els seus integrants, concretament en la Sala Multiusos dels Jardins del Mercat, on interpretà davant de centenars d’oients i dels membres de l’alcaldia les seues peculiars nadales, carregades d’àcida ironia. Un peculiar concert per a la Nit de Nadal, que en 2017 no va comptar amb primer premi, sinó amb un segon aconseguit a Viena, encara que sí hi ha haver medalla d’or per al seu director. Després, d’una interpretació històrica, els components de la murga cullerenca isqueren en passacarrer, fins el Passeig Dr. Alemany on, com de costum, es disparà un xicotet castell de focs. A continuació, músics i autoritats locals es traslladaren per a fer una segona representació a l’Ateneu Musical, on van ser rebuts amb tots els honors pel seu President, Juan Palomares, i altres membres de la Directiva. Finalment, la “Murga El Burro” va tancar el seu cicle de concerts de la Nit de Nadal a la Societat Musical Instructiva Santa Cecilia. En cadascuna de les seues interpretacions, la Molt Llorejada “Murga El Burro” va assolir un gran èxit i va comptar amb el suport del públic, que amb els seus aplaudiments va premiar la crítica i sàtira de cada cançó, compensant així la carabassa amb que la Murga tornava des d’Àustria.

La Molt Llorejada “Murga El Burro” va aconseguir, en la passada Nit de Nadal, el segon premi dels Concerts de Murgues de Viena. La raó de quedar en segona posició va ser la rima d’alguns dels temes, segons l’explicava públicament el director de la “Murga El Burro”, Paco Bou, perquè la Murga El Burro tenia 11 punts, però li’n penalitzaren 4. Afortunadament, el jurat, va premiar el saber fer del director, a qui va atorgar la medalla d’or.
Ara bé, malgrat la carabassa aconseguida al 2017, els professors i mestres varen tornar de Viena a Cullera amb ganes de repetir el concert, en este cas, a la seua població natal. I ho van fer amb un concert històric, ja que per primera vegada en 41 anys de trajectòria la Molt Llorejada Murga El Burro actuà en un auditori de veritat, la Sala Multiusos del Mercat, davant de centenars d’oients i de les autoritats municipals.
El que no va canviar va ser el costum de convidar a les màximes autoritats locals i fer l’itinerari establert per tal de transformar, un any més, la Nit de Nadal en una nit divertida i peculiar, amb color, plena d’humor i de sàtira, sent la política el fil conductor de tot l’espectacle. En el repertori del concert, figurava com a obra obligada “El Cabreig de Rajoy”, que va posar el punt de mira en el procés català, i les actuacions polítiques dels grups constitucionalistes i dels independentistes. En clau local, la Molt Llorejada Murga, va delectar els espectadors amb “Xe...Quin...Xollo” i amb l’obra extra titulada “Corre corre que te pillo III”; temes amb els quals la Murga va posar en solfa el treball i salaris dels assessors municipals; a més de criticar les eternes obres de la piscina municipal, les despeses del pressupost de festes, les entrades per als concerts d’hivern de les dos societats municipals, la borsa d’ocupació o les pistoles tàser adquirides per la policia local. Fins i tot va haver sorpresa, amb una xicoteta estrofa dedicada a un dels integrants de la Murga, pel seu pròxim enllaç.
Molts van ser aplaudiments que va rebre la Molt Llorejada “Murga El Burro “ a Cullera, tant a la Sala Multiusos, com a les interpretacions oferides a l’Ateneu Musical i a la Societat Musical de Santa Cecília. Els portaveus de la Murga El Burro van recordar a "Sabateret" i a "Caragol", dos dels seues membres més veterans que ens van deixar recentment, i també van donar les gràcies pel seu suport a totes les entitats, simpatitzants, amics i seguidors, que han fet possible haver complit 41 anys cantant “les veritats” als polítics per a què escolten les opinions del poble.
D’altra banda, recordem que el procés de selecció per als nous integrants de la murga per a l’any següent ja està en marxa, els interessats s’han de posar en contacte amb qualsevol membre de la Directiva.